AktualityHistória

Minulosť dýcha prostredníctvom starožitností

poradna

Závan minulosti a samotnej histórie, ktorý so sebou prináša spomienky a pre mladšie generácie aj niečo nepoznané, je stále vyhľadávanou oblasťou. Veľa ľudí má v zbieraní starších, a dovolím si napísať, aj poriadne starých predmetoch, skutočnú pasiu a teda, samotný koníček. Stačí odfúknuť imaginárnu a niekedy aj reálnu vrstvu prachu a pavučín na nezaujímavých, možno aj náhodou objavených predmetoch, a po odhalení ich plnej krásy sa často v rukách zberateľov ocitnú veľké klenoty.

Predmety, ktoré boli každodennou súčasťou bežného života v 20. storočí, si tak môžete pozrieť na avizovanej výstave, ktorá nesie názov Zbierka starožitností. Ponitrianske múzeum v Nitre – pobočka Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci so súkromnými zberateľmi vám priniesli kúsok minulosti ukrytej vo vystavených predmetoch – sošky svätých, rádiá, fotoaparáty, váhy, žehličky, mlynčeky, hoblíky, fajky, lampáše a dokonca aj peračník, či kalamár.

Výstava potrvá do 27. februára a každý, ktorého táto oblasť oslovila, alebo ho pritiahne len čistá zvedavosť, je v múzeu vítaný.

● Súčasťou domáceho kultového miesta boli sošky P. Márie s Ježiškom, piety i sošky ďalších svätých. Predlohou týchto plastík boli zázračné sochy v pútnických kostoloch, ako boli Mariazell, Šaštín, Staré hory, Nitra… a predávali sa na púťach.

● Predmety dennej potreby vychádzali z daných technických a energetických možností. Žehličky využívali tepelnú zotrvačnosť masívneho kovu alebo žeravé uhlíky nasypané do korpusu.

● V domoch sa najprv svietilo lúčmi, lampášmi, v ktorých bola upevnená sviečka, koncom 19. stor. aj petrolejovými lampami a lampášmi.

M. Petrovičová


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button