Pre detiŠkoly

Ochranné krídlo Makovičiek nad základnou školou

poradna

Tento školský rok neotvorilo v zlatomoraveckom okrese svoje brány viacero základných škôl s nízkym počtom žiakov. Školy, ktoré sme navštevovali my, naši rodičia, či prarodičia sú už len prázdne budovy a z dediny sa vytratilo azda to najdôležitejšie.

V Ladiciach sa tak nestalo. Neziskové občianske združenie Makovičky tu na seba prevzalo zriaďovateľskú funkciu miestnej základnej školy. A tak sa tento školský rok začal v Ladiciach trochu neobyčajne. Osem detí si sadlo do lavíc súkromnej základnej školy Makovičky.

Makovičky je škola bez poplatkov, jediná svojho druhu v Nitrianskom kraji.

www.zlatemoravce.infoRodičia – zriaďovatelia školy, chcú týmto odvážnym projektom poukázať na dôležitosť a kvalitu menších dedinských škôl. Predsedníčka Makovičiek Silvia Seigne je presvedčená, že pre deti poskytujú tieto školy to najdôležitejšie – príjemnú rodinnú atmosféru, kde sa cítia bezpečne, majú veľa príležitostí otvorene a veľa komunikovať a v neposlednom rade aj miesto, kde je vyučovanie v úzkom kolektíve oveľa efektívnejšie.

Vo Francúzsku, kde posledných desať rokov iniciátorka projektu pôsobila ako pedagogička, sú málotriedky pokladom každej dediny. „Ich ojedinelé zatvorenie vždy vyvolá vlnu protestov. Jednoducho Francúzi nestratili dôveru k svojim miestnym školám,“ porovnáva Silvia Seigne.

Aká je predstava občianskeho združenia Makovičky o dobre fungujúcej škole? V prvom rade stavať na úzkom vzťahu dedina – škola – dieťa – rodič. Škola ako súčasť každodenného života dediny prináša život. Rodičia tu zostávajú v úzkom vzťahu s učiteľmi a aktívne sa podieľajú na výchovno-vzdelávacom procese. Chcú predsa, aby ich deti boli nielen vzdelané, ale aj samostatné, slušné a šťastné v živote, ktorý na nich čaká.

Čo ponúka škola základná škola Makovičky?

  • Poobedný školský klub so širokou paletou aktivít zameraných na upevnenie a osvojenie si prebratého učiva v praxi. Táto časť vyučovania je  rovnako dôležitá, ako doobedné učenie, a preto sa jej príprave a materiálnemu zabezpečeniu venuje veľká pozornosť
  • Výtvarná a hudobná výchova inak a lepšie – výtvarná výchova ponúka priestor pre rozvíjanie osobnosti žiaka. Spája myslenie a fantáziu, logiku a poetiku. Umožní dieťaťu vyjadriť svoje predstavy.
  • Hudbu pri výchove považujeme za mimoriadne dôležitú. Hudobné umenie má nesmierny dosah na formovanie detskej osobnosti – pomáha rozvíjať vyššie city, podnecuje originalitu, vytvára pozitívny vzťah k umeniu a prírode. Naše deti sa učia hrať na zobcovú flautu.
  • Čítanie –  učiť deti veľa a dobre čítať s porozumením.
  • Minimum domácich úloh – nepreťažovať domácimi úlohami ako je to v bežných školách.
  • Podpora a rozvoj citovej múdrosti detí – rozvíjame citový svet žiakov v otvorenej atmosfére radosti a lásky formou partnerského dialógu učiteľa so žiakmi.
  • Príjemné a inšpirujúce okolie školy – lúka, potok, vinohrady, les…
  • Bezpečné a príjemné zázemie – vyučovanie prebieha v útulne zariadenej triede. V triede nájdete okrem časti s lavicami a tabuľou aj priestor, kde žiaci pracujú v skupinkách na koberci, kde prebieha ranné zvítanie či oddychové aktivity.

www.zlatemoravce.info


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button