Aktuality

Deň Zeme a význačnosť jeho poslania

poradna

„Zem nepatrí človeku, človek patrí Zemi – my sme súčasťou Zeme a Zem je súčasťou nás.“

Indiánsky náčelník Seattle

Ekológia, jej význam a aktivity na ňu naviazané, sú pre našu spoločnosť veľmi dôležité. Každoročne si to intenzívnejšie pripomíname 22. apríla, ktorý je známy ako Deň Zeme. Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu pri tejto príležitosti zorganizovalo niekoľko akcií.

Sadenie stromu

Plejáda pripravených aktivít začala 21. apríla výsadbou Platanu javorolistého (Platanus acerifolia) primátorkou Serafínou Ostrihoňovou na Sládkovičovej ulici. Ten nám bude symbolicky pripomínať význam Dňa Zeme a dôležitosť ochrany nášho životného prostredia.

11. ročník Ekofilmu Zlaté Moravce

Pre žiakov zlatomoraveckých škôl bolo v stredu 22. apríla pripravené tématické filmové predpoludnie spojené s prednáškou. Zároveň každá škola v tento deň dostala do daru knihu s názvom Ilustrovaný sprievodca biotopmi. Úvodné slovo patrilo Klaudii Ivanovičovej, programovej manažérke Mestského strediska kultúry a športu, v ktorého divadelnej sále program prebiehal. Vo svojej reči dala do popredia význam, dôležitosť a históriu sviatku Dňa Zeme. Upovedomila na fakt, že zdroje, ktoré nám počas našej existencie matička Zem poskytuje, nie sú nevyčerpateľné. Hostia, Viktor Mlynek (Štátna ochrana prírody – CHKO Ponitrie) a Anton Kušš (predseda občianskeho združenia „Stráž prírody Ponitrie“), žiakom ponúkli zaujímavosti z prírodného prostredia našej chránenej krajinnej oblasti, čím sa prihovárali aj cez náplň svojej vykonávanej práce, ktorú môžeme zároveň brať aj ako poslanie.

V dvoch premietnutých filmoch (Chránené vtáčie územie Tribeč a Chránené vtáčie územie Vtáčnik) sa žiaci mohli zoznámiť s jednotlivými, tu sa vyskytujúcimi živočíchmi, ktoré, pokiaľ nechodia často do hôr, stretnú len málokedy. Pán Mlynek prejavil radosť zo zaregistrovania kamzíka tatranského na Zoborských vrchoch, čo považuje za raritu. Za potešujúce považuje aj fakt, že sa rozmnožuje ďalší živočích – bobor, ktorý sa vyskytuje v rieke Nitra, v niektorých potokoch a dokonca blízko aglomerácie mesta Nitry, kde sa mu dobre darí. Ďalej porozprával o pohybových znakoch rysov ostrovidov v zlatomoraveckom okrese, pohybe vlkov cez pohorie Zobor, či výskyte vydier. Mlynek skonštatoval, že chránených živočíchov tu máme veľa, pod čo sa podpísala starostlivosť človeka tým, že sa im vytvárajú také biotopy, aby sa tu mohli zdržiavať a udomácniť.

Horšie je to však s naším životným prostredím a teda so samotnou čistotou našich pohorí, náučných, turistických chodníkov a aj okolia našich miest. Voľne pohodený odpad (plechovky, plastové a sklenené fľaše, a pod.) je pre živočíchy veľkou hrozbou. Tieto nástrahy by nemuseli existovať, keby sme my, ľudia, boli trochu milší, všímavejší a opatrnejší, čo sa týka prírody, ktorú si musíme vážiť a nie snažiť sa získať nad ňou nadvládu.

Podľa jeho slov by sa Deň Zeme mal prejavovať v našich srdciach každý deň už len tým, že zdvihneme odpad, ktorý do prírody nepatrí, upozorníme tých, ktorí odpad v prírode odhadzujú a budeme sa správať tak, aby sme prírodu zachovali pre budúce generácie.

Bližšie o práci ochranárov – strážcov prírody porozprával Anton Kušš. Ich činnosť spočíva v priamej koordinácii ľudskej činnosti v chránených oblastiach. U nás v CHKO Ponitrie máme pre Nitriansky kraj približne 120 strážcov prírody. Ako povedal, každý z nás by mal mať pred vstupom do lesa a chránených oblastí naštudované, čo sa v lese smie a čo nesmie, čím sa podarí vyhnúť viacerým problémom.

Vyhodnotenie výtvarnej súťaže

Vo štvrtok 23. apríla sa v aule Mestského strediska kultúry a športu konalo vyhodnotenie výtvarnej súťaže na tému Deň Zeme. Jednotlivé kresby žiakov zlatomoraveckých škôl zachytávali dôležitosť ochrany prírody, ako aj nepekný a negatívny, ale, žiaľ, reálny dopad na ňu, pokiaľ sa k nej nebudeme správať úctivo a ohľaduplne. Všetky práce boli naozaj krásne. Dagmar Zvalová a Klaudia Ivanovičová z nich vybrali tie „naj“. Ocenenie získali:

Nina Kršáková (MŠ Štúrova), Sebastián Páleník (MŠ Žitavské nábrežie), Viktor Vereš (MŠ Kalinčiakova), Natália Nagyová (MŠ Slnečná), Rebeka Černáková (Súkromná MŠ), Nico Kokles (ZŠ Robotnícka), Viktória Gašparíková (ZŠ Robotnícka), Adam Kordoš (ZŠ Pribinova), Ema Povodová (ZŠ Pribinova), Alica Czoleová (ZŠ Pribinova), Sarah Páleníková (ZŠ Mojmírova), Richard Petrík (ZŠ Mojmírova), Jesica Tonková (ZŠ Mojmírova).

Ocenení všetkým prítomným ukázali svoje výtvarné diela a na vyzvanie primátorky popísali ich význam, každé malo tematicky výpovednú hodnotu, vrátane všetkých vystavených. Ukrývali v sebe hlbokú myšlienku týkajúcu sa ochrany nášho prostredia.

Žiakom, ktorí získali ocenenie, odovzdávala ceny (diplom, knihu a sladkosť) primátorka Serafína Ostrihoňová, ktorej sa ich práce veľmi páčili. Vo všeobecnosti na deti apelovala, aby sa o životné prostredie zaujímali a prispievali k jeho čistote a zachovaniu.

Všetkým zainteresovaným, vrátane pedagógov, patrí poďakovanie za aktívne zapojenie sa do tejto veľa naznačujúcej aktivity a oceneným ešte raz gratulujeme.

Primátorka počas priebehu vyhodnotenia súťaže spomenula známy a hlavne veľavravný a svojím významom všetkým sa prihovárajúci citát od Johna Lennona:

„Odtrhol som kvetinu a ona mi zvädla.

Chytil som motýľa, zomrel mi v dlani.

Až potom som pochopil, že krásy sa treba dotýkať srdcom.“

Zelená hodinka

V piatok 24. apríla sa celý týždeň zavŕšil „Zelenou hodinkou pre Zlaté Moravce.“ Ukrývalo sa za tým čistenie verejných priestranstiev nášho mesta obyvateľmi, žiakmi, pracovníkmi škôl a školských zariadení. Každý, kto mal záujem podieľať sa na čistejšom prostredí, mohol priložiť ruku k dielu v čase od 9.00 h do 11.00 h. Túto celoplošnú akciu prišla podporiť a všetkým zúčastneným poďakovať aj primátorka, ktorá sa zastavila na viacerých z čistených styčných miest, ako je Mestský park, oblasť Kalinčiakovej ulice, či Ul. Janka Kráľa. Pri týchto aktivitách ste mohli stretnúť od najmenších po najstaršie zanietene upratujúce deti, či dospelých, ktorým nie je znečistenie spôsobené nedbalosťou ľudí ľahostajné.

Práve preto sa k poďakovaniu primátorky pridávajú aj organizátorky  „Zelenej hodinky,“ poslankyňa MsZ a zástupkyňa primátorky Marta Balážová, riaditeľka Spojenej školy Zita Záhorská a poslankyňa MsZ Klaudia Ivanovičová so slovami: „Velikánske, obrovské poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa zúčastnili akcie v doobedňajších hodinách, za naozaj aktívnu účasť pri čistení nášho mesta a parkov, najmä žiakom a učiteľom základných škôl na Pribinovej, Robotníckej, Mojmírovej ulici a sv. Don Bosca, deťom a učiteľkám z materských škôl na Kalinčiakovej a na Ul. Žitavské nábrežie, žiakom a učiteľkám Spojenej školy, za technickú podporu riaditeľom, žiačkam Reedukačného centra a študentom Strednej odbornej školy polytechnickej. Zároveň ďakujeme za spoluprácu a technickú podporu riaditeľovi Technických služieb Branislavovi Vargovi a riaditeľovi Záhradníckych služieb mesta Zlaté Moravce Ľubomírovi Gábrišovi. Zároveň sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.“

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button