AktualityKultúraPozvánky

SLOVENSKÝ ĽUDOVÝ ODEV V MINIATÚRACH

poradna

www.zlatemoravce.info

Takmer po dvoch rokoch bude opäť možné vidieť krásu, dokonalosť a vypracovanosť do najmenších detailov na dievčenských, ženských i mužských krojoch a ich súčastí od 2.4. – 29.5.2015 v pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre – Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach.

Manželia Bellovičoví sa venujú zhotovovaniu ľudového odevu na bábiky od roku 2010, ku ktorému ich motivovala návšteva skanzenu v Zuberci. Väčšinu materiálu na prípravu prvých 30 krojov spolu s bábikami kúpili v Írsku, kde ich po príchode z práce aj šili. V súčasnosti sa venujú šitiu krojov na Slovensku. Na výstave bude možné vidieť 72 krojov na bábikách z rôznych kútov Slovenska, ktoré sa odlišujú výzdobou, farebnosťou a odevnými doplnkami typickými pre danú oblasť. V postupne rozrastajúcej sa zbierke sú rôzne varianty denného, sviatočného, svadobného, letného i zimného odevu. Na obdiv bude vystavený napr. kroj tekovský, piešťanský, trnavský, liptovský, zemplínsky, kroj z Heľpy, Čičmian a iné. K posledným novinkám patrí napr. kroj myjavský, hontiansky, spišský, kroj z Hornej Poruby, Jalovca, Záriečia, Považia a mnoho ďalších.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button