AktualityŠkoly

Malý princ v našej škole

poradna

Nielen Marec – mesiac knihy sa v našej škole, v ZŠ na Robotníckej ulici, niesol v znamení čítania a záujmu o knihy a literatúru. Počas celého školského roka , aj vďaka zrekonštruovanej školskej knižnici, sa žiaci od prvého až po deviaty ročník predbiehajú v počte prečítaných kníh. Preto sme sa rozhodli, že vyhlásime na konci školského roka najvášnivejšieho čitateľa školy. Kto ním bude, sa dozvieme počas slávnostnej akadémii na konci šk. roka, kde bude víťaz odmenený ako inak dobrou knihou a diplomom.

Napriek týmto skutočnostiam sme marec v našej škole venovali odkazu jedného z najznámejších a zároveň z najzáhadnejších spisovateľov 20. storočia A. de Saint Exupérymu. Jeho maličké veľké dielo Malý princ si získal aj srdcia našich detí. Nielen na hodinách literatúry sa mali možnosť oboznámiť s týmto úžasným dielom, rovnako dávajúcim deťom ako i dospelým („Všetci dospelí boli najprv deťmi, no máloktorý z nich si na to pamätá…“), ale jeho etický odkaz sa niesol počas celého mesiaca celou školou.

Záväzok, že sa budeme starať o svoju planétu počas celého roka, tak ako sa staral o tú svoju aj Malý princ, svedčí aj náš vzťah k životnému prostrediu a v Deň vody prišla väčšina žiakov do školy v modrom oblečení, čo malo symbolizovať nielen farbu našej krásnej Zeme, ale i ich vzťah k vode ako takej, uvedomujúc si, že voda ako najvzácnejšia tekutina na Zemi je napriek tomu najmenej cenená a stále s ňou hazardujeme.

Vytvor si svoj strom, bola ďalšou zo súťaží, ktorá inšpirovala všetkých k rešpektu k prírode. Najnápaditejšie umelecké výtvory detí budú počas mesiaca apríl vystavené v priestoroch MsKŠ v Zlatých Moravciach.

Narcis ako symbol jari, nového života si prepožičala organizácia Ligy proti rakovine. Naši žiaci sa aktívne zapojili do zbierky pre túto organizáciu a vyzbierali skoro 490,24 eur v nádeji, že tak prispejú k pokroku v liečbe tejto zákernej choroby.

Zlatým klincom celého mesiaca bola návšteva divadelného predstavenia v Divadle Ludus v Bratislave, na doskách ktorého sme si mohli vychutnať Malého princa v celej jeho podobe.

Nerád počujem,“ prihováral sa Malý princ deťom, „ale nebezpečenstvá, ktoré na vás striehnu na rôznych planétach sú také veľké, že urobím výnimku. A preto hovorím, dajte si pozor deti! K dospelým musíte byť veľmi zhovievavé…!“

Týmito slovami, ale i množstvom iných múdrych výrokov a príkladov si získal Malý princ nielen srdcia našich detí, ale aj všetkých nás, dospelých. Režisér Peter Kuba je jedným z tých, ktorý sa nebál pretvoriť túto symbolickú rozprávku do divadelnej podoby a že sa mu to podarilo, bolo vidieť na tvárach všetkých, ktorí na konci predstavenia hercom tlieskali. O to významnejšie pre nás bolo toto predstavenie, že v jednej z „trojúloh“ sa predstavil aj náš rodák, herec Štefan Martinovič.

Nielen rozvoj ducha, ale i tela je pravidelnou zásadou našej školy, a tak tomu nebolo inak i v tomto mesiaci. Žiaci sa zúčastnili viacerých športových súťaží a vo volejbale v kraji si naši chlapci odniesli striebro a vo futbale si v rámci okresu odniesli naše žiačky víťazný pohár.

Celý mesiac sme zavŕšili besedou so známym slovenským spisovateľom, tak isto rodákom z nášho regiónu, Miroslavom Piusom. To, že je majstrom nielen pera, ale i slova, sa ukázalo počas celej „hodinky“, ktorú sme si všetci vychutnávali. Pútavým spôsobom nás vtrhol do množstva situácií, ktoré ho inšpirovali k písaniu svojich diel.

Marec – mesiac knihy sa síce skončil, no odkaz a činy Malého princa budú inšpirovať našu školu aj naďalej, veď predsa ako povedal: „To, čo vidíme, je len škrupina. To najdôležitejšie je očiam neviditeľné!“

Mgr. Mária Herdová


[wysija_form id=”3″]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button