AktualityDenné centrumprojekty

Ukončenie projektu vzdelávania seniorov

poradna

Súčasní seniori pociťujú v dnešnej uponáhľanej dobe rôzne sociálne, ekonomické, zdravotné a psychické ťažkosti, veľakrát sa cítia osamelí, nepotrební, stávajú sa v bežných životných situáciách nesamostatní a závislí na iných osobách.

Mesto Zlaté Moravce sa rozhodlo, že týmto ľuďom k ich nezávislejšiemu a rozhľadenejšiemu každodennému životu pomôže. Preto sa svojou žiadosťou v roku 2012 zapojilo do výzvy EÚ ohľadne projektu „Ďalšie vzdelávanie – cesta k zlepšeniu kvality života seniorov“ a následne prostredníctvom eurofondov získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 93 641, 78 €.

Dňa 13. októbra 2014 sa odštartovala realizácia tohto projektu v praxi. Občania nad 50 rokov, ktorí prejavili záujem sa vzdelávacieho programu zúčastniť, mali možnosť v nasledujúcich mesiacoch absolvovať kurzy: Práca s Informačnými a komunikačnými technológiami (IKT) – začiatočníci, Práca s IKT – užívateľ, Práca s IKT – pokročilý užívateľ, Právna gramotnosť, Zdravie a životný štýl, Prvá pomoc, zdravoveda pre seniorov, Anglický jazyk, Nemecký jazyk, Spoločenská etiketa a Komunikačné zručnosti.

Projekt mal umožniť seniorom vzdelať sa vo sférach, prostredníctvom ktorých nájdu lepšie uplatnenie svojich potrieb a túžob, s menej obtiažnym zaradením sa do súčasnej spoločnosti. Absolventi jednotlivých kurzov sa mali možnosť naučiť pracovať s počítačom, akým spôsobom zdravšie žiť, správne a účinne komunikovať, lepšie sa orientovať v zákonoch, získať znalosti spoločenskej etikety a cudzie jazyky im nemali byť už natoľko cudzie, ako predtým. Mali sa možnosť naučiť lepšie orientovať v predmetných oblastiach, samostatnosti pri zabezpečovaní základných potrieb, občianskych práv a povinností, aby sa z nich stali oveľa zručnejší, šikovnejší a múdrejší ľudia, ktorí sa v bežnom živote už necítia tak stratení.

Vzdelávanie seniorov prebiehalo v Dennom centre a v priestoroch Centra voľného času v Zlatých Moravciach vo viacerých etapách a všetci uchádzači ukončili kurzy certifikátom o ich absolvovaní.

V mesiaci apríl bol projekt oficiálne ukončený a študenti – seniori, ktorí prejavili o vzdelávanie tohto typu záujem sa svorne zhodli na tom, že sa naozaj veľa nového naučili a že si našli mnoho známych a priateľov nielen spomedzi svojich spolužiakov, ale aj z radu lektorov.

Ak sa k hlavnému účelu, ktorý bol naplnený, pridruží spokojnosť a radosť ľudí z nových poznatkov a priateľstiev práve vďaka takýmto iniciatívam, je to pre všetkých, ktorí sa o to pričinili, tým najväčším zadosťučinením.

Ľubomíra Rosinská

„Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ“

loga_senior


[wysija_form id=”3″]



obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button