AktualityKultúra

Vernisáž výstavy obrazov zlatomoraveckých umelcov

poradna

Tí, ktorí majú radi farebné umenie si zaručene prídu na svoje, ak navštívia výstavu obrazov, ktorá prebieha v Mestskom múzeu do 30. septembra. Zahĺbiť sa môžete do tvorby Jozefa Drienovského, jeho dcéry Kataríny Drienovskej a Diany Pechovej.

Vernisáž a samotné otvorenie výstavy, na ktorej prezentujú rodáci zo Zlatých Moraviec kúsok seba a zároveň svojho sveta, sa konala v piatok 14. augusta popoludní. Podporiť a prejaviť radosť z ich úspechu prišli priatelia, rodinní známi a všetci tí, ktorým umenie nie je ľahostajné. Otvorenie šampanského, prípitok a gratulácie doplnené darčekmi a kvetmi, boli jednoznačným znakom hrdosti na predošlé, terajšie a veríme, že aj budúce úspechy všetkých troch umelcov. Príjemným spestrením popoludnia a prehĺbením zážitku pri skúmaní všetkých vystavených obrazov a dielok drevorezby pána Drienovského bol hudobný vstup mladých muzikantov, ktorí sa postarali o pohodovú atmosféru.

Jozef Drienovský sa narodil v Jedľových Kostoľanoch. Jeho záujem o rezbárstvo bolo v ňom prebudené vďaka koníčku jeho otca, ktorý sa venoval výrobe ľudových nástrojov. Vážnejšie sa rezbárstvu začal venovať vo svojich 25 – tich rokoch. Pravidelne sa zúčastňoval týždenných sympózií organizovaných bratislavskou Osvetou po celom Slovensku, ktoré trvali od roku 1980 do roku 1990. Bol členom výtvarného krúžku pri Calexe, kde sa zúčastňoval viacerých výstav. Pri svojej tvorbe používa ako materiál drevo a kameň. Najnovšie sa od roku 2012 venuje maľbe na plátno, cez ktorú má možnosť naplno sa umelecky vyjadriť.

Katarína Drienovská pochádza zo Zlatých Moraviec a aktuálne žije v Taliansku, kde mala viacero výstav a získala viaceré ocenenia. V roku 2007 získala Medzinárodnú cenu umenia SAN CRISPINO, bola jej udelená strieborná medaila prezidenta republiky. Výtvarný talent sa u nej prejavoval už od detstva, pričom ako 3-ročná začala navštevovať prípravku ZUŠ v Zlatých Moravciach, kde ju učil známy akademický sochár Štefan Partl. Pod jeho vedením ukončila I. a II. stupeň. Absolvovala ŠÚV (Škola úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru)) v Bratislave, odbor propagačná grafika.

Mgr. art. Diana Pechová sa s umením zoznámila v čase. keď jej otec vyvolával doma v komore fotografie, zbieral starožitnosti a rozprával o umení. Všetko sa to začalo ešte v jej útlom veku. Základy pre maľbu, kresbu a grafiku získala v Základnej umeleckej škole v Zlatých Moravciach. Vo svojej tvorbe sa venuje grafickým, experimentálnym a multimediálnym technikám. Je známa tým, že cez tvorbu hľadá rôznorodé spôsoby výtvarného vyjadrovania, v ktorom prechádza od abstraktného ku konkrétnemu. Prepája a pozoruje vesmírne sféry, vzťahy, energie, makro a mikrokozmos.

Vystavené výtvarné diela s motívmi krajiniek, kvetov, či zátišia, s použitím techniky akrylu, olejomaľby, ceruzky, pastelky alebo samotné portréty vás aspoň na pár chvíľ unesú zo sveta reality a vtiahnu do duší a sŕdc umelcov, ktorí sa pod ich tvorbu podpísali.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button