Aktuality

Po Slovensku na dvoch kolesách

poradna

„Krásny to čas, prežiť časť svojho života v lone prírody, ešte krajší stretnúť človeka milého na potulkách sveta najkrajšej krajiny.“

Ladislav Holub

Primátorka mesta Zlaté Moravce Ing. Serafína Ostrihoňová prijala na Mestskom úrade vo štvrtok 3. septembra zaujímavú návštevu. Naše pekné mestečko prvýkrát navštívil pán Ladislav Holub z obce Poša (okres Vranov nad Topľou), ktorý si v roku 2010 predsavzal po dobu ôsmich rokov navštíviť všetky slovenské mestá a obce. Pri spoločnom posedení, v príjemnej nálade prebrali priebeh jeho idey a pohnútky spoznávať krásy Slovenska zo sedadla bicykla. Všetko sa začalo ešte v októbri 2009, keď si pán Holub kúpil dvojkolesové „vozítko“. Po tejto investícii sa mu ponúkla tichá otázka: „Čo s ním?“ Vzhľadom na to, že sa dlhé roky aktívne venoval športu – behával maratóny, hral a trénoval futbal, či robil rozhodcu – chcel tento prostriedok využiť naplno. Prezradil, že samotný futbal mu prerástol cez hlavu, až si jedného dňa povedal: „Dosť bolo futbalu, ide sa športovať pre zdravie.“ Zimu vystriedala jar a rok 2009 sa preklenul do roku 2010, v ktorom 18. januára odštartovala jeho Cyklotour of Slovakia. Vďaka tomuto rozhodnutiu spojil príjemné s užitočným. Od svojich ôsmich rokov zbiera pohľadnice a tak svoju myšlienku spraviť niečo pre svoje zdravie obohatil spolu s návštevou každej jednej obce a mesta práve o pohľadnice. Zbierka sa mu postupne rozrastá a spôsob ich získavania mu prináša radosť zo športu a osobných stretnutí s veľkým počtom ľudí, vrátane zástupcov miest a obcí, s ktorými sa vždy rád porozpráva. Okrem pekných zážitkov a dobrého pocitu si z každého miesta so sebou odnáša aj veľa darovaných, podpísaných a opečiatkovaných pamiatkových predmetov, rovnako aj z nášho „zlatého“ mestečka.

Z celkového počtu obcí, čo činí podľa slov pána Holuba číslo 2 928 do dňa príchodu do Zlatých Moraviec, navštívil viac ako 2 400 obcí. „Ľudia sú nádherní a dobrí po celom Slovensku,“ prezradil, pričom pri jeho „potulkách“ mu najviac k srdcu prirástla najdlhšia obec na Slovensku – Osturňa. Z miest ho svojím spôsobom očarili Piešťany, Trnava, či námestie v Bardejove. Po návšteve nášho mesta veríme, že na zozname obľúbených pribudnú aj Zlaté Moravce, ktoré majú čo ponúknuť turistom. Zo svojich ciest sa domov zvykne vracať podľa okolností a potreby (stav bicykla, zdravotný stav) aj po jednom dni, niekedy však až po týždni. Na svoj prípadný urgentnejší presun využíva vlakovú dopravu.

Ďakujeme pánovi Ladislavovi Holubovi za jeho veľmi príjemnú a osviežujúcu návštevu, ako aj pohodové chvíľky, ktoré s ním strávila pani primátorka a redaktorky Tekovských novín. Na jeho ďalších cestách v rámci „tour“, ktorú by mal ukončiť v roku 2017, mu všetci želáme veľa zdravia, šťastných kilometrov, nových zážitkov a skúseností.

„Pri tejto príležitosti ďakujem všetkým priaznivcom športu, milovníkom nádherných kútov Slovenska, prajníkom i neprajníkom, no najviac Pánu Bohu, za priazeň k naplneniu môjho sna: V priebehu ôsmich rokov navštíviť všetky obce a mestá malebného Slovenka. Stokrát vďaka, Pane.“ – znie významný odkaz vášnivého cyklistu.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button