AktualityPre detiŠkoly

Žiaci z „Mojmírky“ prežili deň so záchrannými zložkami

poradna

V rámci plánu aktivít škôl sa 11. septembra 2015 Základná škola na Mojmírovej ulici postarala o nevšedné dopoludnie. Dôvodom bolo účelové cvičenie na druhom stupni v inom štýle, ako doposiaľ. Takýto deň spočíval v minulosti v réžii učiteľov, ktorí si podľa určených pokynov pripravili podklady a žiakov oboznamovali s ochranou života, prírody a zdravia. S novým nápadom prišla zástupkyňa riaditeľky Viery Strieškovej, Eva Drgoňová a vďaka ústretovosti záchranných zložiek sa podujatie konalo priamo s ich účasťou na štyroch miestach.

V prírodovednej učebni školy informovali žiakov o záchrane života  zástupcovia Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Nitra – psychológ Andrej Hutira a Mária Jankulárová. Prednášali o nezanedbateľnom význame prvej pomoci, tiesňovom stave, službách operačného strediska, akým spôsobom funguje tiesňový hovor a so žiakmi prebrali jeho štruktúru. Žiaci sa okrem iného dozvedeli, prečo sú pri záchrane života najdôležitejšie prvé 4 minúty a snahou prednášajúcich bolo odbúranie prvotných predsudkov a strachu pri poskytnutí prvej pomoci, s kladením dôrazu na spoluprácu s operátorom tiesňovej linky a rešpektovanie jeho pokynov. Upozorňovali na dôležitosť pravdivých informácií, nakoľko títo ľudia pracujú len na ich základe a práve oni zodpovedajú za to, čo sa na druhej strane deje, do akej miery sa jedná o neodkladnú situáciu a naozaj veľakrát zachránia cez volajúceho účastníka životy iných.

V školskej telocvični si žiaci vypočuli informácie od zástupcu Mestskej polície v Zlatých Moravciach Jozefa Čuláka o bezpečnosti, ochrane občanov a majetku. Tematicky sa dotkli dopravnej situácie v meste, ktorej sú účastníkmi ako chodci, aj ako športovci (napr. pri bicyklovaní). Ako sa správať z hľadiska bezpečnosti pri odchode zo školy domov, pri rôznych hrách, keď sú svedkami dopravnej nehody, výtržníctiev a iných porušení zákona. Rozprávali sa o všetkom, čo súvisí s prácou polície, o šikanovaní,  závislostiach (počítače) a získali základy právnej vedomosti v bežných veciach, ktoré sa ich bytostne týkajú.

O tom, ako sa pohybovať a orientovať v teréne, získali účastní žiaci v priestoroch Centra voľného času, kde si svoje znalosti s pedagogičkou Veronikou Trungelovou zároveň vyskúšali i v praxi.

Otvorené dvere poskytla v tento deň aj Hasičská stanica v Zlatých Moravciach, kde bola možnosť oboznámenia sa s technikou, ktorú táto represívna bezpečnostná zložka používa pri samotnej likvidácii škodových udalostí. Išlo o motorové vozidlá záchrannej hasičskej služby, výškovú, špeciálnu techniku, dýchacie prístroje, obleky proti sálavému teplu, chemickým a biologickým látkam, atď. O vedomosti o ušľachtilej práci týchto záchranárov sa postarali hasiči – Martin Malovec, Roman Kocian a Pavel Stoper, pod vedením veliteľa Milana Havetu.

Početné otázky, pohotové reakcie, výrazný kontakt, správne odpovede žiakov a ich pozorné správanie len nasvedčuje tomu, že nám vyrastá šikovná a uvedomelá mládež.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button