AktualityKultúra

Krásna poézia a próza štúrovcov je trendová aj v roku 2015

poradna

Rok 2015 bol vyhlásený za rok Ľudovíta Štúra, pričom sa vzťahuje na dátum 29. október 1815, ktorým si pripomíname 200. výročie jeho narodenia. Významný slovenský predstaviteľ sa narodil v Uhrovci a zomrel 12. januára 1856 v Modre.

Pri tejto príležitosti zorganizoval miestny odbor Matice slovenskej v spolupráci s knižnicou prvý, otvárací ročník súťaže v prednese poézie a prózy štúrovcov.

Žiaci a študenti jednotlivých škôl sa tejto výzvy zdarne chopili a um svojho prednesu predviedli v stredu 21. októbra pod drobnohľadom poroty v príjemných priestoroch knižnice.

Súťažiacich, rozdelených do troch kategórií, privítal a pred ich výkonmi slovne povzbudil, zároveň prítomnú porotu v zložení: Mária Herdová (predsedkyňa – učiteľka ZŠ Robotníckej), Simona Holubová (riaditeľka Mestského strediska kultúry a športu) a Juraj Bánsky (člen výboru miestneho odboru Matice slovenskej) predstavil predseda matičiarov a moderátor súťaže Peter Kereš. Hodnotiť a posudzovať výkony prihlásených 19–tich (vystúpilo 18) recitátorov nie je jednoduché, ako povedal predseda. Umelecký prednes je individuálna záležitosť a preto si cenu zaslúžia všetci a to už len z toho dôvodu, že vystúpili pred početným auditóriom.

Mladých ľudí prišla svojou prítomnosťou podporiť zástupkyňa primátora Marta Balážová, ktorá má rovnako ako oni poéziu a prózu veľmi rada. Vyjadrila sa, že ju akcia tohto typu teší a verí, že rovnakým spôsobom bude pokračovať aj do budúcna. Zhodnú predstavu o pokračovaní v tradícii, vyjadrenú pri zahájení akcie, má aj Peter Kereš.

Vyhodnoteniu, ku ktorému porota dospela po občerstvujúcej prestávke, predchádzalo celkové zhodnotenie výkonov, ktoré je výbornou pomôckou do budúcna na vypilovanie menších chybičiek, ktorých bolo naozaj málo.

Vyhodnotenie:

I. kategória (žiaci/žiačky základných škôl):

  • 1. miesto – Diana Šípošová, 13 r. (ZŠ Pribinova)
  • 2. miesto – Natália Novotová, 13 r. (ZŠ Mojmírova)
  • 3. miesto – Lukáš Horvát, 10 r. (ZŠ Žitavany)

II. kategória (žiaci/žiačky stredných škôl):

  • 1. miesto – Natália Benčaťová, 16 r. (Gymnázium Janka Kráľa)
  • 2. miesto – Sofia Pravdová, 16 r. (Obchodná akadémia)
  • 3. miesto – Alexandra Šabová, 15 r. (Stredná odborná škola obchodu a služieb)

III. kategória (dospelí):

  • 1. miesto – Anna Kiššová

Ocenení dostali na znak svojho úspechu diplom a vecný darček v podobe knihy. Ostatní vystupujúci si za svoju snahu a výborne podané recitačné výkony spolu s dobrými pocitmi odniesli tento deň pripomínajúce diplomy.

Gratulujeme!

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button