AktualityŠkoly

Ľudovít Štúr

poradna

Ľudovít  Štúr 

(29.10.1815 – 12.01.1856)

Rozhodli sme sa, že si pripomenieme osobnosť Ľudovíta Štúra, pretože tento rok uplynie 200 rokov od jeho narodenia.

24. septembra 2015 sme sa vybrali na exkurziu do Modry a Bratislavy.

Žiaci z 8.b, 9.a a 9.b najskôr navštívili miesto posledného odpočinku Ľ. Štúra v Modre, kde po tragickej nehode zomrel 12. januára 1856. K hrobu položili kvety a pani učiteľka žiakom v krátkosti obnovila vedomosti o živote, tvorbe Ľ. Štúra  a jeho význame v dejinách Slovenska. Najviac je pre nás zaujímavé prijatie (kodifikácia) spisovnej slovenčiny v roku 1843.

Nemohli sme obísť ani Slovenskú ľudovú majoliku v Modre. Počas prehliadky sme sa oboznámili s výrobným procesom, počas ktorého vznikajú zaujímavé a veľmi pekné výrobky. Pre záujemcov bola otvorená aj podniková predajňa.

Následne sme sa vybrali na Devín, ako miesto pre štúrovcov priam posvätné, spojené so slávnou históriou Veľkej Moravy. 24.apríla 1836 sa tu Ľ. Štúr a jeho priatelia stretli na slávnej vychádzke, sľúbili vernosť národu a prijali slovanské mená. Odvtedy poznáme napr. Jozefa Miloslava Hurbana, Štúr prijal meno Velislav.

Po veternom, ale našťastie slnečnom dni sme sa spokojní podvečer vrátili plní dojmov domov.

 D. Gígelová, Ing. Miriam Bezušková


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button