Aktuality

Mesto si uctilo jubilantov a seniorov

poradna

V sobotu 3. októbra si za pekného slnečného počasia Mesto v príjemnej atmosfére panujúcej v obradnej sále Mestského strediska kultúry a športu uctilo jubilantov. K dotvoreniu slávnostných chvíľ tohto dňa prispelo hudobné vystúpenie zástupcov Základnej umeleckej školy v Zlatých Moravciach. Pri príležitosti tejto nevšednej a zároveň výnimočnej udalosti všetkých jubilantov a ich rodinných príslušníkov privítala hrejivými slovami Tatiana Kováčová. Z úprimného srdca im zároveň poďakovala za prínosy, ktoré vniesli do životov svojich milovaných a samotnému mestu. Úsmevy na tvárach vyčarila a u niektorých aj slzy privodila dojemná báseň v slovách zachytávajúca nenávratne ubehnutý čas v živote človeka, ako aj povzbudenie do rokov, ktoré prinesie budúcnosť.

K slávnostnému príhovoru pristúpila primátorka Zlatých Moraviec Ing. Serafína Ostrihoňová prejavujúc úctu prítomným, tohtoročným oslávencom. „Najväčšie hodnoty, ktoré človek v živote dosiahne a najväčšie šťastie má, keď mu Boh dožičí zdravie, schopnosť pracovať a zúčastňovať sa užitočnej práce, čiže byť užitočným pre iných, pre svoju rodinu, pre celú spoločnosť,“ vyjadrila sa smerom k jubilantom primátorka. Následne im v mene Mesta a všetkých Zlatomoravčanov zablahoželala k dosiahnutiu vzácneho veku pri dobrom zdraví. Ďalej vo svojich srdečných slovách vyzdvihovala obrovské zásluhy jubilantov na obohatení našich životov cez ich skúsenosti a to, čo v životoch dosiahli. Prejavila veľkú poctu vráskam, za ktorými sa ukrýva nejedna životná skúsenosť, múdrosť, radosť, ale aj bôľ. Záverom svojho príhovoru všetkým vyjadrila srdečné poďakovanie nielen ako primátorka mesta Zlaté Moravce, ale aj ako ich priateľka. „Zo srdca Vám želám veľmi veľa zdravia, šťastia, Božieho požehnania, nech sa Vám v živote vyplnia ešte doteraz nevyplnené priania, preto, prosím, prijmite túto oslavu ako prejav našej neskonalej úcty a vďaky vám a vašim šedinám,“ ukončila primátorka slovami svoj príhovor.

V miestnosti bola pri tejto príležitosti pripravená Pamätná kniha mesta na uskutočnenie slávnostného zápisu ako spomienky na sviatočný deň patriaci jubilantom. K zápisu postupne pristúpilo spolu 53 jubilantov. Každému z nich ešte raz primátorka osobne zagratulovala, pri niektorých aj na spoločné minulé chvíle zaspomínala a zároveň ich obdarovala kvetom, vecnými pozornosťami a finančným darčekom.

Koniec slávnosti uzatvorila prianím zdravia, lásky a spokojnosti Tatiana Kováčová s pridaním krásneho želania: „Nech rieka Vášho života plynie pokojne a plynule a nech je jeseň Vášho života bohatá a vzácna.“

Mesiac úcty k starším na ľudovú nôtu

Mesto Zlaté Moravce si v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu pri príležitosti Mesiaca úcty k starším 3. októbra pripravilo v divadelnej sále veselý kultúrny program. Okrem seniorov sa tejto milej slávnosti zúčastnila primátorka Serafína Ostrihoňová, viceprimátorka Marta Balážová, riaditeľka MSKŠ Simona Holubová a programová manažérka a poslankyňa Klaudia Ivanovičová.

Krásnymi slovami opisujúcimi jeseň života našich seniorov zachytávajúcich radosť, ktorú nám prinášajú a to, ako ich máme veľmi radi, otvorila dôstojné a radostné stretnutie rovnako ako v tento deň pri uctení si jubilantov Tatiana Kováčová: „Dnešná oslava vášho života je hudbou, ktorá zaznieva a vyžaduje obdiv a úctu.“ Pani primátorka najskôr poďakovala seniorom za to, že prijali pozvanie na program pripravený pri príležitosti ich sviatku, kde ich súčasne aj privítala a popriala príjemný kultúrny zážitok spojený s oddychom. Napriek tomu, že čas je k ľuďom neúprosný a roky každému z nás pribúdajú, pre všetkých s vyšším vekom platia slová, ktoré odzneli v príhovore primátorky zachytávajúc fakt, že všetci seniori sú svojím duchom veľmi mladí ľudia. Vek prítomných, ale aj všetkých starších ľudí, si vyžaduje našu úctu a poklonu. Napriek pribúdajúcim postriebreným vlasom a vráskam platia aj ďalšie slová z príhovoru: „Jedno však čas nedokázal zmeniť, váš čistý, úprimný a pozoruhodný vzťah k životu, svojim blízkym, ktorým ste odovzdávali svoju lásku. Láska, porozumenie a vzájomná úcta vám pomáhali preklenúť životné prekážky. Mnohí z Vás prežívate svoju jeseň života, svoj strieborný vek, skutočne činorodo, ste aktívnymi členmi rôznych spolkov a súborov, pred čím sa s uznaním asi každý z nás skláňa.“ Posledné slová však tradične patrili srdečnému prianiu zahŕňajúceho veľa zdravia, šťastia, Božieho požehnania, dlhého života, elánu, chuti do života a presvedčenia, že sa oplatí žiť nielen pre seba samých, ale najmä pre svojich blízkych.

Kultúrnu časť stretnutia otvorilo vystúpenie Folklórneho súboru Inovec, pôsobiaceho pri Mestskom kultúrnom stredisku v Zlatých Moravciach už od roku 1983. Vo svojom programe sa členovia predstavili dynamickými piatimi tancami z východného Slovenska. Rozohriate dosky javiska opäť dostali do varu spevom, hovoreným slovom a tancom zástupcovia Speváckej skupiny Sľažianka, ktorý má 18 členov a v Sľažanoch pôsobí pekných osem rokov. Na ľudovú nôtu naladení prítomní z popoludnia venovaného seniorom a úcte, ktorá im právom patrí, odchádzali pozitívne a príjemne naladení s kvetinou v ruke, ktorú im pri odchode na znak holdu a poďakovania darovala primátorka mesta Zlaté Moravce Ing. Serafína Ostrihoňová.

Pimátorka priniesla radosť a úsmev

Po stretnutiach s ľuďmi, ktorým vzdala svoju poctu a prejavila veľkú náklonnosť, navštívila primátorka tých, ktorí sa ani jednej z udalostí nemohli zúčastniť. S otvoreným srdcom navštívila Zariadenie opatrovateľskej služby, kde jej klientom spríjemnila deň a potešila ich nielen svojou prítomnosťou, spomienkami na spoločné zážitky, ale aj pekným voňavým kvietkom. Chvíle strávené s týmito ľuďmi priniesli so sebou veľa emócií, prianí a úsmevov, ktoré sú výborným liekom na každé trápenie a „boľačku“.

M. Petrovičová

viac foto: FACEBOOK
viac foto: FACEBOOK


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button