AktualitySamospráva

Súd poslednýkrát rozhodol

poradna

Dnes sa konalo súdne pojednávanie s našou primátorkou Ing. Serafínou Ostrihoňovou.

„V predmetnej veci na verejnom zasadnutí 13. októbra 2015 odvolací súd zrušil rozhodnutie súdu prvého stupňa a rozhodol, že obžalovaní sú vinní zo spáchania prečinu podvodu vo forme spolupáchateľstva, za čo im súd uložil trest odňatia slobody v trvaní 2 rokov, pričom výkon trestu sa podmienečne odložil na 2 roky. Proti tomuto rozhodnutiu nie je možné podať riadny opravný prostriedok,“ informoval hovorca Krajského súdu v Nitre JUDr. Mário Pivarči.

Prvé rozhodnutie Okresného súdu padlo v roku 2012, voči ktorému sa obaja obvinení odvolali a Krajský súd následne vrátil vec prvostupňovému súdu na prerokovanie. Dňa 5. februára 2015 Okresný súd v Nitre druhýkrát potvrdil svoj rozsudok a primátorku Serafínu O. a Viliama O. odsúdil na 7,5 roka odňatím slobody za obzvlášť závažný čin podvodu.

Zdôvodnenie verdiktu Okresného súdu bolo také, že spoločným konaním obohatili seba tým, že iných uviedli do omylu. Slovenskej republike, Slovenskému pozemkovému fondu a nezisteným súkromným vlastníkom a ich dedičom mali spôsobiť škodu vo výške viac ako 300 000 €.

V roku 2007 malo Mesto Zlaté Moravce získať pozemky pod priemyselným parkom nezákonným vydržaním. Preto súd rozhodol, že obvinení nemali pravdu ak tvrdili, že Mesto má nárok na vydržanie pozemkov z dôvodu, že tieto pozemky užíva viac ako 10 rokov. Pritom vedeli, že ich užíva Slovenský pozemkový fond. Mesto v tom čase narábalo s pozemkami ako so svojím vlastníctvom a pôdu o rozlohe 7,7 ha získalo do svojho majetku a neskôr ju za symbolickú cenu predalo spoločnosti ZM Invest s.r.o., ktorej konateľom bol v tom čase Viliam O.

Vo februári 2015, ako aj pri dnešnom pojednávaní bol primátorkiným obhajcom JUDr. Ján Čarnogurský. Tvrdil, že trestné konanie vzniklo následkom nesplnenia si zmluvných povinností zo strany Slovenského pozemkového fondu, ktorý ich mal pre priemyselný park poskytnúť. V tom čase už existovali zmluvy s investormi, v ktorých boli zakotvené sankcie, ak by pozemky nedostali a že by ďaleko prevyšovali hodnotu pozemkov, ktorá bola v rozsudku vyčíslená. Nehovoriac o tom, že v opačnom prípade by na tomto mieste nevzniklo 200 až 300 pracovných miest. Podľa Čarnogurského mala byť Serafína O. spod obžaloby celkom oslobodená, pretože konala v dobrej viere.

V tom čase sa Senát Okresného súdu v Nitre k tejto obhajobe vyjadril, že aj keby situáciu skomplikoval postup Slovenského pozemkového fondu, nie je prípustné, aby Serafína O. a Viliam O. mohli konať protiprávne v zmysle hesla „účel svätí prostriedky“.

Naopak, v poslednom pojednávaní zaznel verdikt súdu s prihliadnutím k rôznym skutočnostiam, ako napr.: výpoveď nového znalca na ornú pôdu, podľa ktorého bola hodnota pozemkov ornej pôdy pred výstavbou priemyselného parku necelých 22 000 €. Súd zohľadnil mieru viny aj v ľudskej rovine s prihliadnutím na životy a bezúhonnosť oboch obvinených, čím sa výsledok rozhodnutia súdu zmiernil.

Ľubomíra Rosinská


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button