AktualityKultúra

Séria besied v knižnici pokračuje

poradna

Stretnutie s Norom Ölveckým a Marekom Zákopčanom

„Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtákov krídla“ John Ruskin

Keď sa k spisovateľskému talentu pridruží charizma a životný optimizmus, zaručeným výsledkom osobného stretnutia s nositeľmi tejto kombinácie je príjemná a uvoľnená nálada.

V pozitívnom duchu, plnom humoru a tým aj úprimného smiechu, no v prvom rade zaujímavých informácií spojených so zrodom knižných diel, sa nieslo stretnutie so spisovateľmi Norom Ölveckým a Marekom Zákopčanom. Mesto Zlaté Moravce navštívili 25. novembra, kde sa v priestoroch Mestskej knižnice na pripravenej besede so zvedavými a nedočkavými čitateľmi podelili so svojimi úspechmi a cestou, ktorá ich, na šťastie pre nás, k písaniu priviedla.

Vedúca knižnice Anna Šútorová už tradične privítala hostí a spolu s nimi aj poslankyňu Mestského zastupiteľstva a programovú manažérku Mestského strediska kultúry a športu Klaudiu Ivanovičovú.

Ich tvorbu prítomným, vďaka úryvkom, ktoré z ich tvorby prečítala, priblížila Anna Kiššová. Viac o sebe prezradili už samotní hostia.

Noro Ölvecký

Narodil sa v Nových Zámkoch, je ženatý, má dve deti, žije a pracuje v Nitre vo vodárenskej spoločnosti ako biológ, mikrobiológ a manažér kvality. Spisovateľstvo je jeho hobby. Začal písať v roku 2011, pričom sa predtým u neho, ako sám prezradil, spisovateľské vlohy vôbec neprejavovali. Jeho „pisateľské“ začiatky sú spojené s vyhlásením poviedkovej súťaže na tému krimi, natrafil na ňu náhodne pri „surfovaní“ internetom. Rozhodol sa, že to skúsi, do súťaže poslal 5 krimi-poviedok, ktoré vznikli práve v tom čase. Po zasadaní poroty mu 10. 10. 2011 prišiel potešujúci e-mail s vyrozumením, že mu do knihy KRIMI poviedky vybrali dve z jeho poviedok.

Vzhľadom k tomu, že objavil čaro písania, ktoré ho baví a napĺňa, rozhodol sa napísať väčší epický útvar – román. Rukopis knihy s názvom Nečakaná diagnóza, postavený na jemu blízkom biologickom námete z lekárskeho prostredia, po napísaní skončil v šuplíku, kde dozrieval.

Osud chcel, aby spoznal preňho neznámu a cudziu ženu, budúcu hlavnú hrdinku románu NA KRÍDLACH DUŠE, vydaného v roku 2014. Jej skutočný životný príbeh – príbeh ženy psychicky týranej a ponižovanej svojím manželom – detailne a autenticky s vcítením sa do krehkej ženskej duše spísal, čo trvalo asi rok.

Po dopísaní tohto románu sa začal obzerať po ďalšom námete, pričom siahol po rukopise – NEČAKANÁ DIAGNÓZA odloženom a čakajúcom v šuplíku, ten upravil a prerobil do konečnej podoby. Kniha bola vydaná v roku 2015.

Marek Zákopčan

Narodil sa a žije v Banskej Bystrici, kde pracuje ako stredoškolský učiteľ, vyučuje slovenský jazyk a literatúru, pričom „zabŕdol“ do dejepisu, vedeckej výchovy, scenáristiky…

S písaním začal v strednej škole, jeho prvotina nesie názov ZRADNÁ VÁŠEŇ, napriek tomu, že bola vydaná ako tretia kniha po Meste tieňov.

Počas štúdia na vysokej škole prišla z Ikaru ponuka na prepísanie scenárov krimiseriálu Mesto tieňov do knižnej podoby a tak v roku 2008 uvidelo svetlo knižného sveta MESTO TIEŇOV, 1. a 2. diel.

Zatiaľ jeho najúspešnejšia kniha komediálneho žánru NEVINNÍ ZMÄTKÁRI, vydaná v roku 2010, pôvodne pre seba zapisovaná realita s cieľom zachytiť osobné zážitky rovnako ako najbližších priateľov, odkrýva život a svet mladých ľudí. Vydanie tejto knihy úzko súvisí s projektom vydavateľstva Ikar – Mám talent. Keďže záver knihy skončil otvorene, v roku 2014 vyšlo v zachovanom duchu jeho pokračovanie ZACHOVAJTE PANIKU. Ako sme sa dozvedeli, čoskoro sa dočkáme aj tretieho dielu.

Ďalšia z kníh Mareka Zákopčana, PLAMENE HRIECHU, spadá do kategórie historickej romance. Jeho tvorbu zatiaľ uzatvára v tomto roku vydané knižné dielo POD HORÚCIM PIESKOM vložené do komediálnej roviny, kde sa čitateľ cez príbeh prenesie do ďalekého Egypta hľadať bájny artefakt. Zároveň sa necháme prekvapiť, či sa dočkáme prípadného ďalšieho pokračovania, ako naznačuje samotný otvorený záver.

Čas v spoločnosti pánov, ktorí pracujú už na ďalších príbehoch, „letel“ dvojnásobne rýchlo, jeho neúprosnosť po dvoch hodinách, vrátane priestoru určeného na kladenie otázok, jasne zavelila, že je koniec. Záverečné poďakovanie s odovzdaním darčekov vystriedal zápis hostí do kroniky knižnice a autogramiáda. Obom spisovateľom želáme veľa úspechov, tvorivých síl a zanietených čitateľov.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button