AktualityKultúra

Dobové pohľadnice kraľujú novej knihe Pavla Pečadného

poradna

„Staré pohľadnice nie sú len zdrojom potešenia nadšených zberateľov. Sú aj dobovými dokumentami užitočnými pre celý rad odborníkov – historikov rôzneho zamerania,“vyjadril sa v úvode knižnej novinky Zlaté Moravce a okolie na dobových pohľadniciach jej autor Pavol Pečadný.

Históriou a zaujímavosťami dýchajúca kniha ponúka a približuje premeny, ktorými naše mesto prešlo. Autor, zbierajúci pohľadnice približne 30 rokov, v úvode knihy píše, že prostredníctvom nej chce predstaviť mesto aj prostredníctvom zaujímavých rodákov a tým ponúknuť trochu zabudnutú tému ľudí, ktorí tu žili a boli súčasťou zlatej éry Zlatých Moraviec.

Unikátne dobové pohľadnice doplnené o rovnako dobové reklamy prezentujú naše mesto na 60 – tich stranách. Určite vás milo prekvapí aj druhá polovica knihy zachytávajúca čarom pohľadníc 18 obcí nášho okresu na 40 – tich stranách. Pavol Pečadný nám prezradil, že v knihe môžete skúmať a nechať na seba prehovárať okolo 170 fotografií, resp. pohľadníc. Za perličku, ktorú rozhodne netreba prehliadnuť, obzvlášť, ak patríte do skupiny milovníkov starých fotografií, autor pokladá unikátny záber, akým sa môže pochváliť len málo miest na Slovensku. Jedná sa o najstarší záber Zlatých Moraviec pochádzajúci z roku 1882 zachytávajúci Župnú ulicu, nalistujete si ho na strane 43.

„Pre malé množstvo výtlačkov stálo vydanie jednej knihy 12 € a keďže som ju nerobil pre zisk, ale zo záľuby, v ktorej nachádzam potešenie, predajná cena knihy činí rovnako 12 €,“ vyjadril sa pán Pečadný na margo ceny tohto skvostu. Knihu si môžete zakúpiť v Mestskom múzeu, Pizzerii Župan a v predajni Valent, s.r.o. – Elektro.

Veríme, že potešenie z unikátnych pohľadníc rozprávajúcich vlastné príbehy osloví aj vás, vďaka čomu sa ponoríte do útrob zaujímavej histórie mesta a obcí, v ktorých možno bývate aj vy.

M. Petrovičová

Informácie poskytol Pavol Pečadný


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button