AktualityKultúra

Matičné stretnutie o vianočných zvykoch

poradna

Príjemné stretnutie okorenené príchuťou Vianoc sa konalo v utorok 15. decembra v Mestskej knižnici. Pod organizáciu stretnutia o vianočných zvykoch sa podpísal miestny odbor Matice slovenskej v Zlatých Moravciach a Mestská knižnica. Hostia, verejnosť a žiaci zo Základnej školy na Robotníckej ul. si vypočuli predsedu matičiarov Petra Kereša, ktorý všetkých privítal. V príhovore apeloval na to, že Vianoce patria medzi najkrajšie sviatky v roku a zároveň najvýznamnejšie v ľudových tradíciách na Slovensku. Zámerom stretnutia bolo priblíženie, či pripomenutie si našich regionálnych tradícií a zvyklostí.

Programom plným krásnych obyčajov spojených s vianočnými sviatkami a Štedrým dňom prítomných sprevádzala členka Matice slovenskej a vedúca speváckej skupiny Prílepčianka Anna Michalkoc – Kudrejová. Aby si všetci vedeli predstaviť jednotlivé vypovedané fakty, k dispozícii na prezretie bol tradične štedrovečerne prestretý stôl, na ktorom sa našli nielen rôzne pokrmy, ale aj predmety, ako je svietnik s horiacou sviečkou, svätená voda s krušpánom, kríž, ruženec a modlitebná knižka.

Posedenie bolo obohatené o občerstvenie a hlavne pekný, chytľavý kultúrny program prebiehajúci v prevedení DFS Zlatňanka fungujúceho pod vedením manželov Hruškových.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button