Aktuality

FAŠIANGY V MÚZEU

poradna

Prežite s nami fašiangové popoludnie symbolickým pochovaním basy a veselicou so Speváckym súborom Kolovrátok v stredu 27.1.2016 o 14.00 hod. v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky začínajúce sa od Troch kráľov a končiace Popolcovou stredou. Zaužívaním kresťanských noriem pôstu sa vyvíjali ako vyvrcholenie zábav a zvykov pred 40-dňovým pôstom. Fašiangy boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb. Na dedinách boli počas tohto obdobia zakázané akékoľvek práce, povolená bola len zábava. Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek sprevádzané fašiangovými tancami. Porušovali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti ale i konkrétni ľudia. Fašiangové zvyky sa v redukovanej podobe zachovávajú na väčšine územia Slovenska. Na fašiangy sa konzumovali veľmi sýte jedlá – napr. klobásy, slanina a nadmerne sa požíval alkohol. Funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú. Tak ako minulý rok, i tento rok si pripomenie tradície a zvyky fašiangového obdobia v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Začíname o 14.00 hod. symbolickým pochovaním basy. Nebude chýbať ani ochutnávka lahodných fánok a šišiek. O fašiangovú zábavu sa postará spievaním fašiangových ľudových piesní Spevácky súbor Kolovrátok.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button