Aktuality

Dažďová voda dokáže zázraky!

poradna

Dažďová voda dokáže zázraky! Deti v Sľažanoch sú ladené na environmentálnu vlnu!

Stretli ste sa už aj vy s vetou: „Dnešné deti nerobia absolútne nič pre prírodu, len sedia za počítačom a jedia čipsy?“
Nevravím, že také deti nie sú. ALE… presným opakom takýchto detičiek sú tie, ktoré navštevujú Základnú školu v Sľažanoch.

„Záleží nám na tom, kde žijeme, v akom prostredí a hľadáme možnosti, ako ho zlepšiť. Každoročné aktivity, ako je napríklad jesenná starostlivosť o stromy a kríky, zimné prikrmovanie vtáčikov, aktivity ku Dňu Zeme, pravidelné zbery papiera, plastových fliaš a elektro odpadu, sú samozrejmosťou,“ vraví Mgr. Anna Nociarová, riaditeľka tamojšej základnej školy.

Škola sa aj preto zapojila do projektu Bioklimatické opatrenia a využitie dažďových vôd v ZŠ Sľažany z programovej oblasti Prispôsobenie sa zmene klímy – prevencia povodní a sucha.

Zaujímavý názov, môžete si povedať. Čo však takýto projekt obsahuje?

Prezradíme vám to: hlavnou myšlienkou tohto projektu je – Mysli globálne, konaj lokálne – Think globally, act locally. Projekt je spolufinancovaný z finančného mechanizmu EHP  a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a škola prostredníctvom projektu získala 37 295 €.

Všimli ste si, že klíma sa mení nielen vo svete, ale je akási iná aj u nás na Slovensku? Je to tak. Práve v dôsledku zmeny klimatických podmienok a opakujúcich sa povodní, či, naopak, suchým dňom je využitie dažďovej vody novou environmentálnou témou pre školy.

Preto sľažianska základná škola aktívne zareagovala na meniace sa klimatické podmienky zapojením sa do projektu v spoločnom názve MODRÁ ŠKOLA.

Prostredníctvom projektu, ktorého nosnou časťou je zachytávanie dažďovej vody a jej následné využitie, je navrhnutých 6 druhov opatrení. Ide o tieto opatrenia:

– vybudovanie dažďového jazierka,
– vybudovanie retenčného bioklimatického rezervoára pre zasakovanie nadbytočnej vody za ihriskom,
– osadenie nadzemných nádrží na dažďovú vodu, ktoré budú zachytávať vodu z jednotlivých žľabov, takto zachytená voda sa bude využívať na polievanie výsadby a popínavých rastlín,
– vybudovanie troch  dažďových  záhrad, ktoré tiež zadržiavajú a dlhší čas využívajú dažďovú vodu pre vysadené rastliny,
– vytvorenie vegetačnej steny z popínavých rastlín za účelom zvýšenia výparu pri jazierku a vybudovanie šikmej vegetačnej steny na uskladnenie smetných nádob,
– výsadba stromov v počte 16 ks – doplnená výsadba našich bežných drevín, ktoré v areáli chýbali s možnosťou poznávania drevín na vyučovaní prírodovedy.

A to nie je všetko!

Za účelom praktického vyučovania  sa vybudoval aj drevený altánok a v areáli školy sa umiestni meteorologická stanica.

Okrem navrhnutých opatrení v rámci projektu sú vypracované aj učebné osnovy  pre žiakov so zameraním na manažment dažďovej vody a jej prepojenie na zmenu klímy.

Do projektu budú zapojení všetci žiaci školy prostredníctvom výučby k danej téme, a to v každej triede v počte minimálne 3 vyučovacie hodiny.

Okrem teoretickej prípravy sa žiaci tak môžu zoznámiť s problematikou aj v praxi. Skvelé, však?

„Verím, že pozitívny vzťah našich detí k prírode sa stane samozrejmosťou,“ uzatvára rozprávanie Mgr. Anna Nociarová, riaditeľka ZŠ v Sľažanoch.

Autor: LĎ, Mgr. Anna Nociarová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button