AktualityHistória

Oživenie starého tkáčskeho remesla 

poradna

Tkáčske remeslo má na Slovensku dlhú tradíciu. Tkanivá sa pripravovali doma z konope a ľanu, ktoré sa spracovali a spriadali do nití. Tkalo sa plátno na odevy, koberce a rôzne úžitkové dekoračné látky, ktoré sa spestrovali výšivkami.

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s FS Kolovrátok pripravilo dňa 21. januára 2016 pre žiakov miestnych základných škôl a širokú kultúrnu verejnosť ukážku tkania kobercov a výroby textilu na krosnách. Na tradičnej tvorivej dielni pod názvom Čo dokážu krosná riaditeľ Ponitrianskeho múzea Mgr. Anton Števko privítal pani Ľudmilu Bielu z Jedľových Kostolian, ktorá sa zaoberá tkaním na horizontálnych krosnách. Majsterka tkania zasvätila účastníkov kultúrneho podujatia do tajov jedného z najstarších ľudových remesiel, ktoré sa zachovalo dodnes.

História tkania siaha ešte do doby bronzovej, kedy sa tkalo ešte na zvislých krosnách s niteľnicami, kartičkách a doštičke. Tkanie bolo kedysi úplne bežnou domácou prácou.  Ešte aj v  50.rokoch 20. storočia sa u nás tkali látky na odevy, koberce, a na iné účely.

Práca na krosnách je pomerne jednoduchá a tkanie ide rýchlo. Dôležitá je príprava, snovanie a nastavenie celého zariadenia. Prešľapávaním podnoží sa zdvíhajú jednotlivé časti osnovy a cez vodorovnú zivu sa presúvajú člnky spodnej a vrchnej nite, pričom treba sledovať plátnovú väzbu. Nite musia mať požadovanú pevnosť, aby sa netrhali a vydržali pracovné napnutie.

Pani Biela sa svojej krásnej záľube venuje pre radosť a potešenie. Pri tkaní oboznámila návštevníkov s jednotlivými časťami tkáčskeho stroja, ako brdom, niteľnicou, osnovou a niektorými výrobnými pomôckami.  Kultúrne podujatie obohatila aj malou prezentáciou svojej ľudovej tvorby. Zaujímavá bola i ukážka rôznych tkáčskych prípravkov v miniatúrach, ktoré na podujatie priniesol drevorezbár Štefan Doskoč.

Oživenie starého tkáčskeho remesla sa nieslo vo veselej atmosfére ktorú vytváral FS Kolovrátok svojim spevom, vtipmi a tancom za doprovodu harmoniky, pričom organizátor kultúrneho podujatia nezabudol ani na malé pohostenie.

Anton Kaiser


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button