Aktuality

ZVUKY MINULOSTI

poradna

Zaspomínajte si s nami na obdobie rozhlasových prijímačov z rokov 1920 – 1960 na výstave „Zvuky minulosti“, ktorá bude slávnostne otvorená 18.1.2016 o 16.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre..

Alojz Siklienka získal lásku k zberateľstvu už v ranom detstve, hoci si to neuvedomoval. Pokým sa jeho rovesníci zo školy utekali hrať na ihrisko, on trávil čas s jeho otcom v obchode s elektrom, ktorý sa nachádzal oproti dnešnému múzeu v Zlatých Moravciach. Pomáhal mu rozhlasové prijímače nielen opravovať, ale i vyrábať v dielni, ktorá sa nachádzala v obchode za pultom. Práca s elektronikou ho natoľko nadchla, že si vybral a úspešne ukončil odbor rádio mechanika. V súčasnosti je i držiteľom platnej koncesie, vďaka ktorej môže vysielať na rôznych vlnách.

Myšlienka zberateľstva rádií vzišla v obchode jeho otca, ktorý mu štát znárodnil v roku 1948. Ak prišiel do obchodu zákazník s pokazeným rádiom, ktoré sa nedalo opraviť a nemal peniaze na nové rádio, dával mu ako protihodnotu nové rádio. Zákazník zaplatil len zostatkovú sumu. Zo začiatku obaja s otcom ani netušili, že začínajú budovať zbierku, ktorá dnes bude obsahovať 100 kusov rádií, ktoré sú plne funkčné.

Na výstave bude vystavených 10 – 15 kusov rozhlasových prijímačov. Najstarším a zároveň prvým bude prijímač z roku 1926 značky Radieta, nebudú chýbať ani rádiá z rokov 1930 – 1960 značiek Telefunken, Lorenz, Philips, Mikrofona, Slovenský národný prijímač Tungsram a iné. Nebude chýbať ani tranzistor z roku 1985. Zaujímavosťou bude kryštálka, ktorá je staršej generácii známa, no mladšej takmer neznáma. Toto Rádio fungovalo bez baterky a elektrického prívodu. V strede uprostred kryštálky je umiestnený leštenec olovnatý, na ktorý sa priložením detektoru dali chytiť až 3 stanice. Jeho citlivosť je však nízka a účinnosť závisí od antény. Výstavu dopĺňajú dokumenty z činnosti obchodu. Výstava potrvá do 29.2.2016.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

foto archív Richard Horný: na fotke Alojz Siklienka
foto archív Richard Horný: na fotke Alojz Siklienka


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button