Aktuality

RYBY NAŠICH VÔD

poradna

Rôzne druhy sladkovodných rýb žijúcich v našich vodách predstaví výstava Ryby našich vôd, ktorá bude otvorená od 5.9. – 14.10.2016 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre.

Ryby patria medzi najstaršie žijúce stavovce. Mnoho druhov vykonáva dlhé migrácie, pri ktorých menia morské a sladkovodné prostredie. Dýchajú žiabrami a rozmnožujú sa raz ročne ako napr. úhor, alebo niekoľkokrát ako väčšina rýb. Všeobecne platí, že menšie ryby sa dožívajú nižšieho veku ako ryby veľké. Z našich druhov žijú menšie kaprovité ryby ako napr. lieň, karas najviac do 10 rokov. Veľké kapry, šťuky, sumci sa môžu dožiť i niekoľko desiatok rokov. Len málo rýb sa dožíva veku okolo 100 rokov ako napr. jeseter.

Vo vodách na Slovensku žije 69 druhov rýb. Výber z nich v počte približne 20 druhov predstaví výstava Ryby našich vôd, ktorá bude otvorená od 5.9. – 14.10.2016 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea v Nitre. Vystavený bude napr. sumec, kapor, ostriež, šťuka, lipeň a iné. Výstava je vhodná pre deti predškolského veku, pre žiakov I. aII. stupňa základnej školy, ale ipre všetkých milovníkov prírody. Pedagógovia biológie, prírodopisu základných škôl môžu využiť výstavu i na zrealizovanie vyučovacej hodiny priamo v múzeu. Názorné ukážky dermoplastických preparátov rýb môžu slúžiť ako doplnok k prebratému učivu, prostredníctvom ktorej si žiak rýchlejšie osvojí a upevní vedomosti a zručnosti získané v školských laviciach. Výstava potrvá do 14.10.2016.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button