AktualityZM blog

Práca kontrolóra nesmie byť iba fantómova!

poradna

Vážení spoluobčania, ani sme sa nenazdali a už tu máme ďalšie voľby. Po troch mesiacoch. Myslite si, že to nie je možné? Ale je, len si to nikto nevšimol vzhľadom na fantómovú prácu predchádzajúcich víťazov.

Tieto voľby sú celkom špecifické, vzíde z nich človek, ktorý nebude rozhodovať, ale kontrolovať. Medzi kandidátmi máme plejádu odborníkov (11) z radov právnikov, ekonómov, ale aj poslankyňu mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach.

Nech už vyhrá ktokoľvek,  musí to byť človek, ktorý bude v meste strážcom zákona s jastrabím zrakom, človek, ktorý poukáže na zlé hospodárenie mestských podnikov          i mestského úradu a zároveň sa nebude báť verejne upozorniť na nekalé praktiky Grujbárovho formátu.

(http://nasanitra.sme.sk/c/20223729/exsefa-nemocnice-obvineneho-zo-sprenevery-600-tisic-eur-hladaju-uz-tri-roky.html).

Žiaľ, nikomu do hlavy nevidíme, takže len čas ukáže, aká bude povolebná realita.  Osobne chcem veriť, že „jastrabie oko“ nového kontrolóra nedostane spolu s funkciou šedý zákal.

Doterajšiemu kontrolórovi mesta, pánovi Borkovičovi, pred pár dňami skončilo 6 ročné funkčné obdobie. Odvtedy kontrolóra dočasne nemáme. Mestské zastupiteľstvo vyhlásilo na úradnej tabuli 40 dní pred dňom konania volieb spôsob a deň ich konania. Počas tohto obdobia si 11 záujemcov podalo písomnú prihlášku.

A teraz trošku právnej teórie. Prečo je kontrolór taký dôležitý pre fungovanie každej samosprávy, aká je jeho pôsobnosť a čo vlastné robí? 

Širokej verejnosti funkcia kontrolóra hovorí len toľko, že niečo kontroluje. Hlavný kontrolór má ale veľmi významné, ba až kľúčové postavenie vzhľadom ku všetkým kolektívnym a individuálnym orgánom obce, a k ich zamestnancom. Jeho voľbu uskutočňujú poslanci mestského zastupiteľstva na 6 ročné volebné obdobie.  Hlavný kontrolór je volený odborný zamestnanec obce, ktorý v sebe spája v zmysle platnej právnej úpravy verejnú funkciu a pracovnoprávny vzťah.

Ťažko povedať či je súčasný volebný model  správny, ja osobne by som sa skôr priklonil k rozšíreniu inštitútu priamej voľby v slovenskej miestnej samospráve občanmi, ale to je len môj názor. V minulosti sa v Národnej rade Slovenskej republiky objavili podobné snahy, ktoré však pochopiteľne nenašli odozvu u našich „nevolených zákonodarcov“.

Hlavný kontrolór ako základný subjekt vnútornej kontroly v slovenskej obecnej samospráve musí byť ustanovený v každej obci. Z textu zákona to ale nemožno  vyvodiť celkom jednoznačne, čo vyvoláva problémy v aplikačnej praxi, ako tomu bolo aj v Zlatých Moravciach počas volebného obdobia primátorky Ostrihoňovej.

Zákon o obecnom zriadení umožňuje tzv. inštitút spoločného hlavného kontrolóra pre viaceré obce, ktorý vykonáva svoju činnosť na rôzne úväzky. V našom prípade kontrolór pracuje na plný úväzok a jeho plat sa odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve a jej konečnú výšku určí koeficient podľa počtu obyvateľov obce. Cieľom je čo najväčšia nezávislosť od primátora či mestského zastupiteľstva. Zákon však ponecháva mestskému zastupiteľstvu možnosť schváliť mu odmenu až do výšku 30% jeho mesačného platu, čím ponecháva mestskému zastupiteľstvu istý vplyv na výkon jeho funkcie.

Kontrolór však nie je úplne nezávislý v rovine pracovnoprávnych vzťahov. Podlieha primátorovi mesta, napr. pokiaľ ide o otázky dodržiavania pracovnej disciplíny. V rovine obsahovej náplne kontrolnej činnosti a zodpovednosti za ňu, podlieha výlučne mestskému zastupiteľstvu, ktoré ho môže odvolať na základe hlasovania nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov mestského zastupiteľstva.

Jeho pracovná náplň pozostáva z kontroly zákonnosti, účinnosti, hospodárnosti a efektívnosti pri hospodárení a nakladaní s majetkom a majetkovými právami mesta, ako aj s majetkom, ktorý mesto užíva. Kontroluje tiež príjmy, výdavky a finančné operácie mesta. Dohliada na  vybavovania sťažností a petícií, dodržiavanie všeobecne záväzných právnych predpisov vrátane nariadení mesta, plnenie uznesením mestského zastupiteľstva, dodržiavanie interných predpisov mesta.

Takže ľudovo povedané, kontrolór dohliada, či je všetko s kostolným poriadkom, t.j. nielen či mesto koná intenciách zákona, ale aj či je toto konanie hospodárne a nevedie k plytvaniu, úniku prostriedkov alebo zadlženiu. Má právo kontrolovať nielen mestský úrad, ale aj mestské príspevkové a rozpočtové organizácie.

Medzi jeho ďalšie úlohy patrí: povinnosť rez za šesť mesiacov predkladať obecnému zastupiteľstvu návrh plánu kontrolnej činnosti, vypracúva odborné stanoviská k návrhu rozpočtu mesta a k návrhu záverečného účtu mesta pre ich schválením v mestskom zastupiteľstve. Hlavný kontrolór sa taktiež zúčastňuje na zasadnutiach mestského zastupiteľstva a mestskej rady s hlasom poradným, môže sa zúčastňovať aj na zasadnutiach komisií, ale plní aj ďalšie úlohy napr. predkladá správu o výsledkoch kontroly mestskému zastupiteľstvu.

Z uvedeného vyplýva, že jeho hlavným poslaním je prevencia nehospodárnych a protiprávnych rozhodnutí všetkých subjektov v samospráve,  to však môže docieliť iba svojou aktívnou činnosťou.

JUDr.Michal Cimmermann, poslanec mestského zastupiteľstva 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button