AktualityŠkoly

Čítame spolu

poradna

Všetci už isto vieme, že v rozprávke  bojuje dobro so zlom a na konci vždy vyhráva dobro. Ľudia odpradávna túžili po spravodlivosti. Keďže ju v živote nezažili, chceli túžbu po nej preniesť do rozprávky. Rozprávka má vymyslené miesto, čas, postavy. Ľudia si ich odovzdávali z generácie na generáciu ústnym podaním. Poznáme autorské a ľudové rozprávky.

Najznámejší slovenskí rozprávkari sú Pavol Dobšinský, Samuel Czambel, Anton Habovštiak, Jozef Cíger-Hronský a Ľubomír Feldek. Ale isto poznáte aj zahraničné rozprávky o Červenej čiapočke, Snehulienke alebo Kocúrovi v čižmách, ktorých autorom je Charles Perrault. Hans Christian Andersen čaro rozprávky vniesol do našich príbytkov prostredníctvom  rozprávok Cisárove nové šaty, Malá morská víla a množstva ďalších. Od bratov Grimmovcov sú nám známe rozprávky Popoluška, Janko a Marienka, či Šípková Ruženka.

Ako sme už spomínali PAVOL DOBŠINSKÝ je jedným z najväčších zberateľov našich ľudových rozprávok. Nielenže ich zozbieral, ale ich aj zapísal a vďaka nemu si ich môžeme čítať dodnes a hrdiť sa, že naša ľudová slovesnosť má takéto bohatstvo. Aj na dnešné spoločné čítanie sme si vybrali rozprávku z knihy Pavla Dobšinského. 

Spoločné čítanie 

„Teraz vás všetkých, veľkých i malých, pozývame do krajiny Rozprávkovo. Kde bolo, tam bolo, v krajine, v ktorej bolo detí ako smetí, sme si v jeden krásny jesenný deň spolu čítali rozprávku…“

Týmito slovami sa prihovorili deviataci ostatným spolužiakom a začali tak spoločné čítanie rozprávky, ktoré pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v súvislosti s Národnou stratégiou zvyšovania úrovne a kontinuálneho rozvíjania čitateľskej gramotnosti v školskom roku 2016/2017, ktorý sa nesie pod názvom  Rok čitateľskej gramotnosti.




Všetci žiaci sa 24. 10. 2016 presne o 900 h stretli v jedálni školy a s potešením vzájomne čítali i počúvali rozprávku Dlhý nos. Na koniec sa porozprávali o význame a poučení z rozprávky a dohodli sa, že takéto spoločné čítanie nielen rozprávok si urobia častejšie. 

Na záver pani učiteľka slovenčiny vyhlásila celoročnú súťaž o najviac prečítaných rozprávok za školský rok, ktorá bude vyhodnotená na konci školského roka.

Nuž aj takto sa dá zatraktívniť vyučovanie a posilniť  spolupatričnosť a súdržnosť detí.

Mgr. Mária Herdová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button