AktualityPozvánkyPrílepy

PÁRAČKY V MÚZEU – II. ROČNÍK

poradna

V piatok 25. novembra 2016 o 13.30 hod. premenia priestory Mestského múzea v Zlatých Moravciach členky Speváckeho súboru Kolovrátok z Prílep na tradičnú dedinskú izbu, v ktorej ukážu páranie (driapanie) peria.

Páranie peria sa v minulosti uskutočňovalo v zimnom období po ukončení hlavných prác. Ženy a dievčatá sa schádzali v jednej domácnosti, kde párali perie domácej gazdinej do chystanej výbavy pre dcéru, či pred krstinami. Perie sa páralo vo večerných hodinách do polnoci. Pri tejto spoločenskej udalosti sa rozprávali žartovné i strašidelné príbehy a spievali sa piesne. Páračky nezriedka končili aj rôznymi hrami, či tancom. Po skončení prác gazdiná všetkých pohostila koláčmi, sušeným ovocím, pálenkou a inými dobrotami.




V priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea oživia členky Speváckeho súboru Kolovrátok z Prílep 25. novembra 2016 o 13.30 hod. tradíciu driapania peria, ktorá sa dnes takmer vytratila z domácností. Páranie bude sprevádzané rozprávaním o tejto tradícii a spievaním piesní. Po skončení práce budú návštevníci pohostení tradičnými jedlami, ktoré sa v minulosti podávali pri tejto spoločenskej udalosti.

 

www.zlatemoravce.info
www.zlatemoravce.info

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button