AktualityPozvánky

BÁBIKY Z RÔZNYCH KÚTOV SVETA

poradna

 

Jaroslav Burjaniv, autor štyroch digitálnych kníh o Indii a zberateľ krojovaných bábik, ktorých odev s charakteristickými prvkami a znakmi odráža spôsob odievania krajiny, z ktorej pochádzajú, predstaví svoju unikátnu zbierku na výstave Bábiky z rôznych kútov sveta, ktorá bude otvorená od 15.5. – 14.7.2017 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach. V pondelok, 15.5.2017 o 10.00 hod. a o 15.00 hod. na besede Záhady a zaujímavosti Indie porozpráva o tejto exotickej krajine, kde strávil niekoľko rokov a zároveň prostredníctvom fotografií priblíži miesta dýchajúce kultúrou, ktoré navštívil. Nebude chýbať ani informácia o vzniku zbierky bábik pochádzajúcich z 27 krajín sveta, ktorá presiahla už 100 kusov.

Väčšina ľudí má doma nejakú bábiku, ktorú kúpili svojmu dieťaťu, priniesli si ju ako suvenír z krajiny, ktorú navštívili, alebo patrila ich rodičom, či manželke. Jaroslav Burjaniv ich má vyše sto a nie sú to obyčajné bábiky. Pochádzajú z rôznych kútov sveta, ktoré navštívil, alebo ich dostal do daru. Prvú bábiku dostal ako dar od dievčaťa z Japonka a druhú od priateľa z Walesu, s ktorými si dopisoval ako študent. V tom čase však ešte netušil, že ho tieto výnimočné bábiky natoľko očaria, že ich začne zbierať a vytvorí tak unikátnu zbierku svojho druhu. Po dlhoročnej pauze, keď v 90-tych rokoch začal pracovať v Indii, si okrem fotografií priniesol z tejto krajiny i niekoľko bábik. Neskôr začal pracovať v Rusku, odkiaľ si tiež priniesol obdivuhodnú zbierku krojovaných bábik. V tom čase ich kupoval s vedomím, že po návrate na Slovensko ich rozdá svojim priateľom ako darček. A práve vtedy nastal ten zlom – nevedel sa s nimi rozlúčiť a začal sa venovať ich zbieraniu. Postupne obohatil zbierku o bábiky z Uzbekistanu, Litvy, Mexika, Vietnamu, Belgicka, Španielska, Egypta a iných krajín, ktoré navštívil nielen pracovne, ale i v rámci dovolenkového pobytu.

 

V pondelok, 15.5.2017 o 10.00 hod. a o 15.00. hod., bude v priestoroch múzea s Jaroslavom Burjanivom beseda Záhady a zaujímavosti Indie. Na úvod autor zbierky porozpráva o jej vzniku a predstaví štyri digitálne knihy o Indii, ktoré napísal. Prostredníctvom ukážky fotografií porozpráva o zaujímavostiach z ciest nielen po Indii, ale i Petrohrade, Egypte, Uzbekistane a iných krajinách, ktoré navštívil a z ktorých si priniesol bábiky. Nebude chýbať ani zmienka o jeho rodnej krajine – Slovensku a bábikách s typickými ľudovými krojmi.

www.zlatemoravce.info


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button