AktualityHistóriaKultúraZM blog

Deň otvorených dverí

poradna

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Pri príležitosti Dňa otvorených dverí 19. mája 2017 Mestské múzeum v Zlatých Moravciach svojim návštevníkom sprístupnilo zaujímavú zbierku kultúrneho dedičstva Požitavského regiónu od včasného rána až do neskorých večerných hodín s bohatým kultúrnym programom. V programe podujatia pripravilo vystúpenie SS Zlatomoravčianka, sprístupnilo Mauzóleum rodiny Migazzi, zorganizovalo prednášku manželov Meňhartových a vystúpenie hudobného združenia MUSICANTICA SLOVACA. Mestské stredisko kultúry a športu s finančnou podporou NSK pripravilo v podzemných priestoroch kaštieľa divadelnú ukážku zo života rodiny Migazzi pod názvom, Krokom po minulosti rodiny Migazzi, šermiarske a delostrelecké vystúpenie Agentúry HECTOR z Trnavy a ohňovú show.  

Lektorky múzea pani Viera Tomová a Kornélia Némešová svojich návštevníkov sprevádzali stálou expozíciou múzea, založeného v Migazziovskom kaštieli roku 1896, bohatou na oddelenia histórie zbraní, archeológie, paleontológie, hornín a minerálov. Pozornosť návštevníkov vzbudili okrem zbraní aj vyryžované zlatinky od zlatokopa Ing. Ernesta Ivanoviča a hracia skrinka Mariška zo začiatku 19. storočia. V spoločenskovednej expozícii rôzne archeologické, historické, numizmatické, etnografické zbierky a vzácne umelecké predmety pochádzajúce z hradu Gýmeš. 

Veľký záujem návštevníkov vzbudilo otvorenie podzemných priestorov kaštieľa rodiny Migazzi, ktoré dodnes dýcha tajomnou históriou a pre verejnosť býva sprístupnené len raz do roka. V starobylých priestoroch kaštieľa s klenutými pivnicami a rôznymi tajomnými chodbami organizátori podujatia pripravili aj tohto roku stretnutie sa rodinou Migazzi. K návštevníkom sa najskôr prihovoril sám gróf Viliam Migazzi (1830-1896), posledný potomok talianskeho šľachtického rodu. Tekovského župana návštevníkom herecky stvárnil a jeho život priblížil regionálny historik Marián Tomajko v dobovom historickom oblečení. Gróf Viliam sa narodil v Bratislave v roku 1830. Bol tekovským županom, poslancom snemu, nositeľom rádu sv. Štefana, predsedom uhorského rybárskeho zväzu a zakladateľ sirotinca. Zomrel v Zlatých Moravciach v roku 1896. Jeho manželku Antóniu Migazzi (1838-1886) rodenú Marczibányi pochádzajúcu z Púchova, stvárnila Anna Hudecová. V Zlatých Moravciach bola zakladateľkou Červeného kríža, opatrovateľka chudobných a sirôt. Za humanitnú činnosť ocenená viedenským cisárom rádom Hviezdneho kríža. Predstavili sa aj Migazziho štyri dcéry. O svojom zaujímavom živote porozprávala najskôr najstaršia z dcér Irma (Klaudia Ivanovičová), ktorá tento deň oslavovala narodeniny. Eugéniu stvárnila (Anna Kiššová), Vilmu (Mária Šabová) a najmladšiu dcéru Antóniu (Jana Hullová). 

K sprievodným akciám podujatia patrila i návšteva Národnej kultúrnej pamiatky Slovenska, pietny park s neorománskym mauzóleom rodiny Migazziovcov, v ktorom sa nachádza hrobka grófa Viliama Migazziho a manželky Antónie. V interiéri hrobky dominuje oltár z bieleho carrarského mramoru a v strede dva sargofágy z čierneho rakúskeho mramoru, v ktorých odpočívajú poslední Migazziovci. Na oltárnej menze je trojuholníkový nástavec s vykladaným obrazom kalvárie. Erbom Migazziovcov boli symboly slnka a veže. Návštevníkov mauzólea sprevádzal pán Štefan Doskoč. V popoludňajších hodinách sa v parku Janka Kráľa rozliehal krásny spev členov Speváckeho súboru Zlatomoravčianka. Podujatie sa nieslo pod názvom „Spievaj, že si spievaj“. Kultúrny program pokračoval cestopisnou prednáškou manželov Meňhartových z potuliek po kultúrnych a prírodných skvostoch Francúzska. Na nádvorí MSKŠ PaedDr. Klaudia Ivanovičová privítala i šermiarov a delostrelcov z Agentúry HECTOR Trnava, ktorí pre návštevníkov pripravili zaujímavé vystúpenie. Vo večerných hodinách sa svojim koncertom predstavilo Hudobné združenie MUSICANTICA SLOVACA z Nitry. Zazneli skladby a melódie z historických hudobných nástrojov, obohatené pútavým rozprávaním. A záver podujatia patril krásnej ohňovej show.                                                                                                                                               

Anton Kaiser

Fotogaléria:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”925″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.


             

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button