AktualityZM blog

Život a dielo v obrazoch Jozefa Kaisera

poradna

 

Staršia generácia Zlatomoravčanov sa ešte pamätá na výtvarného umelca Jozefa Kaisera (1917-2009), impresionistu, vynikajúceho portrétistu, krajinára, zakladateľa amatérskeho výtvarníctva, člena Zväzu slovenských výtvarných umelcov a Umeleckej besedy slovenskej v Bratislave. Tohto roku by sa dožil stých narodenín. 

Jozef Kaiser sa narodil v roku 1917 v maďarskom Vecsési. Neskôr sa presťahoval na Slovensko a svoje detstvo prežil v Slepčanoch, kde začínal prejavovať túžbu vyjadrovať svoje vnútorné pocity a myšlienky štetcom a farbou. Určitý čas pôsobil v Zlatých Moravciach, odkiaľ v roku 1938 jeho cesta viedla na Strednú umeleckú priemyslovku v Bratislave. Tam svoj výtvarný talent rozvíjal štúdiom v ateliéri u profesora Ľudovíta Fullu. Pracovne sa stretával s výtvarným umelcom Mikulášom Galandom a prof. Jánom Mudrochom, vtedajším predsedom UBS, ktorý mladého výtvarníka v 40. rokoch  prijal za  člena Umeleckej besedy slovenskej. K formovaniu maliarskej osobnosti Jozefa Kaisera výrazne prispelo aj pražské štúdium u V. Merhautovej a Jozefa Laudu. V roku 1956 sa vrátil do Zlatých Moraviec, kde v továrni na chladničky získal zamestnanie vo funkcii podnikového propagátora a v tom istom roku sa stal zakladateľom a dlhodobým vedúcim výtvarného krúžku pri Závodnom klube odborov Calex. Získané vedomosti zo štúdií mu umožnili vyučovať výtvarnú výchovu v Mestskom dome osvety v Zlatých Moravciach a úspešne prezentovať výtvarné diela svojich žiakov na celosvetovej výstave v Prahe v Paláci u Hybernů. V roku 1964, pred prvou zahraničnou výstavou v Nemeckej demokratickej republike, sa výtvarný krúžok pri ZKO Calex mohol pochváliť bohatou výtvarnou činnosťou a prezentáciou svojej tvorby na mnohých kolektívnych, okresných, krajských a celoštátnych výstavách. 

Profesionálny výtvarník Jozef Kaiser svojou komornou maliarskou tvorbou dokumentoval umeleckú všestrannosť od roku 1962 na mnohých autorských výstavách. V roku 1989 bol prijatý za člena Združenia výtvarných umelcov západoslovenského kraja so sídlom v Bratislave a neskôr znova založenej Umeleckej besedy Slovenska. Venoval sa všetkým výtvarným technikám, od kresby až po najťažšiu techniku akvarelom. Ako autor figurálnych kresieb prejavoval citový vzťah k svojim najbližším v precíznej portrétnej tvorbe.  Kvetom, ktoré pestoval, šľachtil, obdivoval a miloval, mu neraz pomáhali prežiť ťažké chvíle života, sa s láskou venoval celý život. Veľmi kultivovane v jeho tvorbe pôsobili kvetinové zátišia v rôznych variáciách, ktoré niesli v sebe kus impresie s bohatou paletou farieb, ktoré dokáže vyčariť len príroda. Na svojich obrazoch zobrazoval aj krajinkárske scenérie s čarovnými zákutiami, ktoré sú pre maliara nevyčerpateľným zdrojom námetov nielen z prostredia Gemera, Oravy, okolia Piešťan, ale i Zlatých Moraviec v ktorých vyrastal a neskôr pôsobil ako pedagóg. Významné miesto v autorovej tvorbe patrilo sakrálnym motívom, ktoré vyjadrovali bolesť, utrpenie a znovuzrodenie, ale i vieru, nádej a lásku. Ako sám hovoril: „Za tvorivosť a krásu som vďačný Stvoriteľovi, lebo on je zdrojom všetkého dobra na tejto planéte. Záleží len na nás, čo dokážeme vyťažiť z tohto veľkého daru, pre blaho nášho života.“ 

Výrazné úspechy výtvarníkov zaujali v roku 1972 aj prvé médium. S výtvarníkmi  v Zlatých Moravciach sa stretla redaktorka časopisu Slovenka Blanka Poliaková a o ich tvorbe napísala ako o Zázračnom prameni. „I k prameňu vody sa tak prichádza. Ideš, kráčaš a odrazu stojíš pri zdroji najčistejšej krásy a radosti. Našli ho pred šestnástimi rokmi, keď im cestu k nemu ukázal Jozef Kaiser. Latku si posunuli privysoko.“ V krúžku zostali siedmi, ktorí už v tomto roku chystali výstavu v bratislavskom Parku kultúry a oddychu. Tibor Vokurka, František Herman, Vlasta Bónyová, Ján Kocián, František Finta a Anton Kaiser. 

Pri príležitosti životného jubilea v roku 2002 primátor mesta Levíc udelil Jozefovi Kaiserovi za jeho celoživotné dielo v oblasti výtvarného umenia Cenu primátora ako umelcovi, ktorému sa podarilo usporiadať množstvo samostatných výstav a pozdvihnúť kultúrne dianie regiónu.

V tom istom roku autor daroval Tekovskému múzeu v Leviciach do zbierkového fondu 3 olejomaľby: Levický hrad, Levický jarmok I. a Levický jarmok II. Jozef Kaiser zvyšok života prežil v Leviciach. Zanechal po sebe kus svojho života vo výtvarných dielach vycibrené tvorivým výtvarným hľadaním pre potešenie milovníkov krás výtvarného umenia. 

Česť jeho pamiatke! 
 Anton Kaiser

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”944″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button