AktualityPozvánky

CESTIČKAMI ŠTEFANA NÉČEIA

poradna

 

Výtvarne stvárniť tému venovanú významnej osobnosti, ktorá sa zapísala do histórie, nie je jednoduché. Ako sa jej zhostili výtvarníci nielen zo Slovenska, ale i Čiech, Srbska a Macedónska predstaví výstava autorských diel Cestičkami Štefana Néčeia, ktorá bude otvorená od 7.11. – 30.11.2017 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie. A Hlinku 1.

Začiatkom leta tohto roku sa uskutočnil 2. ročník medzinárodného maliarskeho sympózia, ktorého zorganizovanie vyplynulo z iniciatívy Márie Nagyovej, členky Ateliéru RE-UM vo Vrábľoch. Názov sympózia Cestičkami Štefana Néčeia bol zároveň i témou výtvarného stvárnenia. Štefan Néčei, ktorý bol významným maliarom, ilustrátorom, entomológom a lapidopterológom sa zapísal do dejín Slovenska publikovaním viacerých prác o vtáctve, ale predovšetkým prvenstvom v publikovaní dôkladne vypracovanom prehľade podľa čeľadí, druhov a rodov motýľov vyskytujúcich sa na území Slovenska, ktorých vôbec ako prvý skúmal na našom území.

Počas 6 dní boli účastníci sympózia sprevádzaní lokalitami regiónu bývalej Tekovskej župy spájajúcimi sa so Štefanom Néčeiom. Oboznamovali sa nielen s krásami našej prírody, ale i historickými pamiatkami a emotívnymi príbehmi z jeho života, ktoré prenášali na plátno, či papier priamo v teréne. Počas tvorenia vo Vrábľoch, pri vodopáde v Starej Hute, v Drozdove a v Jaďovej výtvarníci dostali odpovede na otázky, ktoré sa im vynárali v mysli. Výsledky ich výtvarného snaženia predstaví výstava Cestičkami Štefana Néčeia, ktorá bude otvorená od 7.11. – 30.11.2017 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Na obdiv bude vystavených 25 originálnych autorských umeleckých diel, ktoré predstavujú optiku výtvarníkov zo Slovenska, Čiech, Srbska a Macedónska, ktoré sú zároveň venované i spomienke na 115. výročie úmrtia Štefana Néčeia.

 Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button