AktualityZM blog

Jarmok v Zlatých Moravciach

poradna

 

Mesto Zlaté Moravce ožíva každý rok počas dvoch jarmočných dní pred Michalom významným kultúrno-spoločenským podujatím. Do mesta prichádza množstvo obchodníkov, remeselníkov, umelcov, folklórnych a speváckych súborov vytvoriť príjemnú atmosféru starej ľudovej tradície predajných trhov.  

Predajcovia tovaru zapĺňali centrum mesta od skorých ranných hodím stánkami so širokým sortimentom rozličného spotrebného tovaru, od hračiek až po rôzne potravinárske výrobky.   Zlatomoravecký jarmok sprevádzalo krásne slnečné počasie. Veľkým lákadlom pre návštevníkov bol neodmysliteľný burčiak, medovina a víno, ale i stánky preplnené cukrárenskými pochúťkami a nádherne zdobené medovníky. 

Ľudoví remeselníci mali na jarmoku najväčšie zastúpenie s ukážkami umeleckých diel najmä rezbárov, vareškárov a košikárov. Známy drevorezbár Miroslav Ivan z Čaradíc obohacuje každý rok milovníkov umenia svojimi majstrovskými výrobkami. So zaujímavou drevorezbárskou tvorbou prišiel do Zlatých Moraviec aj majster drevár Pavol Majko z Tovarišstva historických remesiel a zručností Turany a svojimi rezbárskymi prácami Karol Lauko z Novej Bane.  Oblasť umeleckej výtvarnej tvorby zastupovala svojimi abstraktnými obrazmi Mgr. Eva Bebčáková-Chvojková z Martina. Stánok s bylinkami a kozmetikou Milana Valašíka určite zaujal milovníkov čajov a liečivých mastičiek. 

V popoludňajších hodinách Zlatomoravecký jarmok slávnostne otvoril primátor mesta PaedDr. Dušan Husár s poslancom Národnej rady Slovenskej republiky Mgr. Mariánom Kérym a predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja Doc. Ing. Milanom Belicom, PhD.   Organizátorom Zlatomoraveckého jarmoku bolo mesto v zastúpení primátorom Dušanom Husárom v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu a podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Bohatým kultúrnym programom Zlatomoraveckého jarmoku návštevníkov sprevádzal moderátor Goran Janík. Oficiálny úvod jarmoku svojim vystúpením otvorili deti z MŠ a pokračoval vystúpením žiakov ZUŠ, CVČ a TS Street Lup, DH Vozokanka, FS Drumbľa, TS Old School Brothers a kapely Kabát revival. Najväčším lákadlom dňa bolo spevácke duo Twiins. Súčasťou jarmoku boli aj rôzne sprievodné akcie a bohatý kultúrny program prvého dňa pokračoval vystúpením kapely Bon Jovi revival v znamení disco hudby až do neskorých večerných hodín. A celkom na záver do tanca zahral DJ Spirit a DJ Johny Bee. 

Sobota v znamení folklóru

Druhý deň jarmoku pokračoval v znamení vystúpenia folklórnych súborov. Po vystúpení Detského folklórneho súboru Zlatňanka, sa na javisku predstavil FS Inovec, ktorý úspešne reprezentuje slovenskú ľudovú kultúru doma aj v zahraničí a je dôstojným nositeľom tradícií našich predkov. Vystúpenie folklórnych súborov svojim zábavným programom spestrila Hudobná skupina Eminent. Členovia skupiny nielen hrajú a spievajú, ale svojim neopakovateľným humorom divákov aj zabávajú. K zlatomoraveckému folklóru neodmysliteľne patrí FS Zlatomoravčianka a FS Kolovrátok z Prílep, ktorí svojim spevom a tancom šíria krásu slovenského folklóru. Spevácky súbor Babička zo Zlatých Moraviec a SS Chyzerovčanka už roky prezentuje na kultúrnych podujatiach svojimi piesňami horné Požitavie. 

Zlatomoravecký jarmok na začiatku krásnej jesene bol aj tohto roku príležitosťou stretnúť sa s priateľmi a rodinami v slávnostnej atmosfére, ktorou si pripomíname starú ľudovú tradíciu našich predkov.    

Anton Kaiser

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”945″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

 

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button