AktualityPozvánky

 POŽITAVSKÉ KROJE NA BÁBIKÁCH 

poradna

Bábiky Márie Pekárovej odeté v miniatúrnych kópiách skutočných sviatočných a svadobných krojov z Horného Požitavia prezentujúce bohatstvo slovenského folklóru budú vystavené od 9.1. – 6. 3 .2018 v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku 1 na výstave Požitavské kroje na bábikách. 

Mária Pekárová zo Zlatých Moraviec sa venuje šitiu ľudových krojov na bábiky vyše 20 rokov. Vzťah k tejto ručnej práci sa u nej začal vyvíjať už v ranom detstve. V dobe keď vyrastala nebol žiadny televízor. Po príchode zo školy a vo voľnom čase sedávala pri svojej strynej, ktorú pozorovala pri šití krojov. Z času na čas jej pomáhala a skúšala prišívať koráliky na čepiec. Vtedy ešte ani netušila, že niekedy sa bude tomu venovať aj ona. Zlom nastal, keď jej vnučka ostrihala bábike vlasy a ona jej spravila čepiec. Neskôr odela nájdené bábiky do svadobného kroja, ktorý ušila podľa fotografií svojej svokry a rodičov. Odvtedy sa venuje šitiu krojov na bábiky, ktorých počet dnes odhaduje na vyše 300 kusov. Ľudová umelkyňa vystavovala svoje bábiky nielen v širokom okolí Zlatých Moraviec, ale aj v Bruseli. Jej bábiky zdobia domácnosti nielen na Slovensku, ale i v Rakúsku, Nemecku, či Južnej Amerike. Na výstave v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach predstaví približne 40 bábik odetých do sviatočného a svadobného kroja z Horného Požitavia. Originálne miniatúrne kópie skutočných krojov vypracované do detailov prezentujú svojimi charakteristickými znakmi, farebnými odlišnosťami a výzdobou jednotlivé oblasti, z ktorých pochádzajú a bohatstvo slovenského folklóru. 

 Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

 

Sleduj náš oficiálny INFO YouTube kanál ↓↓↓


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button