AktualityKultúra

Vianočný koncert kráľovnej folklóru

poradna

 

Vyvrcholením tohtoročných kultúrnych podujatí v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach sa stal Vianočný koncert slovenskej heligonkárky a speváčky Vlasty Mudríkovej dňa 18. decembra 2017 usporiadaný v spolupráci so Speváckym súborom Zlatomoravčianka. Vianočné podujatie bolo i malou oslavou múzea, pretože za svoju jedinečnosť, originalitu a šírenie ľudových zvykov a tradícií získalo za rok 2016 Výročnú cenu revue Pamiatky a múzeá v kategórii Akcia – podujatie – dlhodobé projekty za cyklus podujatí Požitavské výročné obyčaje.

Mgr. art. Vlasta Mudríková zo Skalitého vyštudovala operný spev. Svojou hrou na heligónke a kryštálovo čistým spevom patrí nielen ku klenotom Slovenského folklóru, ale i opernej scény. Interpretka ľudových piesní sa aktívne venuje aj hre na klavír a divadlu. V súťažiach hrou na heligónke a spevom dosiahla významné úspechy doma a v zahraničí. Najväčší triumf si minulý rok priniesla z Moskvy, 1. miesto z Majstrovstiev sveta. 

Vlastička prišla do Zlatých Moraviec ako členka folklórnej skupiny Grupa mocnego uderženia z Trojmedzia s Andrejom Gernátom a Miroslavom Králikom, ktorá sa zaoberá zachovávaním ľudových tradícií Kysúc. Okrem krásneho umeleckého zážitku pripravila folklórna skupina pre žiakov zlatomoraveckých škôl zaujímavé vystúpenie s predstavovaním hudobných nástrojov, ktoré sa používali ešte v staroveku. Štiepané píšťaly, rôzne  druhy píšťaliek až po fujaru, na ktorých si mohli zahrať. Na fujare trombita, ktorá je najväčším hudobným nástrojom Slovenska. Dlhá bezdierková jednoduchá signálna trúba sa kedysi používala ako signálny komunikačný nástroj pri salašoch, alebo na kolibách. Pre svoju jedinečnosť je zapísaná do zoznamu UNESCO ako kultúrne dedičstvo národa a tradičný ľudový nástroj Slovákov. Nenapodobiteľný kvílivý zvuk dokážu vylúdiť iba gajdy. U nás sa kedysi bez neho nezaobišli Vianoce ani fašiangy. Slovenské gajdy sú na celom svete známe a s našou gajdošskou kultúrou tiež zapísané do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO.

V popoludňajších hodinách Vianočný koncert otvorila manažérka kultúrneho programu Tatiana Kováčová. So slovami. – Onedlho príde noc, na ktorú sa všetci tešíme. Zvony budú radostne zvoniť, ale akosi inak, ako po iné dni. Vzduch bude voňať zvláštne a ľudia kráčajúci do kostolov zrýchlia dych a krok. Niečo nové prichádza, niečo nové sa rodí. V jasličkách leží dieťatko a s ním príbeh, ktorý mnohým dáva životný zmysel… 

Vianoce, to je lesk, krása, ozdoby, úsmevy a nežné pohladenia. Ale ešte je tu jeden dátum, kedy sa oslávencovi nepečie torta, ale zapaľuje tisíce sviečok, ktoré sa rozžiaria o polnoci. Nuž tak vám milí priatelia želám, aby tohtoročné Vianoce boli rozžiareným svetlom so zlatými trblietkami, ktoré vám niekto posiela z hviezd. 

Krásne adventné popoludnie. Vítam vás v priestoroch Mestského múzea na Vianočnom koncerte klenotu slovenského folklóru Vlastičky Mudríkovej a Grupa mocnego uderženia.  Vítam vzácnych hostí, ktorí prijali pozvanie na dnešný vianočný koncert. Poslankyňu VÚC MVDr. Martu Balážovú, primátora mesta v zastúpení manželky Danky Husárovej, riaditeľa Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Antona Števka s manželkou, poslankyňu MsZ a programovú manažérku MSKŠ PaedDr. Klaudiu Ivanovičovú a samozrejme Fan club  Vlastičky Mudríkovej. 

Jedinečný hlas mladej opernej speváčky poznajú mnohí z opier Giuseppe Verdiho – Nabucco a Simon Boccanegra. Za spievanie ľudových piesní a hre na heligónke získala viacero ocenení nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Jej neopakovateľne kryštálovo čistý hlas naladí každého nielen na vianočnú atmosféru, ale aj navždy zanechá hrejivú spomienku nielen v našich dušiach, ale predovšetkým v našich srdciach. 

Vo svojom príhovore riaditeľ Ponitrianskeho múzea Anton Števko sa poďakoval MSKŠ a všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na dosiahnutom úspechu Mestského múzea v Zlatých Moravciach. V dnešnom svete sa väčšinou všetko meria peniazmi. Naše kultúrne vystúpenia sú bezplatné. O to viac si preto vážime ocenenie, ktorého sa nám dostalo oproti takým veľkým podujatiam, aké robí napríklad ÚĽUV Bratislava, práve ten entuziazmus, ktorý tu je, bol ocenený. Prajem vám aj dnes skutočne vysoký umelecký zážitok.

Na záver Vianočného koncertu sa lektorka múzea Viera Tomová a vedúci SS Zlatomoravčianka Vladimír Rumanko poďakovali za krásny umelecký zážitok Vlastičke Mudríkovej a členom folklórnej skupiny Grupa mocnego uderženia.

Poďakovanie patrí aj sponzorom, ktorí Vianočný koncert podporili:  Ploty a príslušenstvo, Pramos Centrum, Ad Spectrum, HaS Nitra, spol. s.r.o., Matejov, TESCO a SEMPER VIREO.

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

 

Sleduj náš oficiálny INFO YouTube kanál ↓↓↓

Fotogaléria:

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”962″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button