AktualityPozvánky

ZIMNÉ VEČERY NA DEDINE 

poradna

 

Preneste sa s nami 25.1.2018 (štvrtok) o 15.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku 1 do dávno-nedávnych čias tradičného spracovania konope, ktoré sa vykonávalo počas zimného obdobia. 

V minulosti ľudia vykonávali počas zimného obdobia rôzne činnosti. Jednou z nich bolo aj spracovanie konope na priadzu. Konopu dnes nájdeme na poliach asi ťažko, no v minulosti sa pestovala bežne. Spôsob jej spracovania bol fyzicky náročný. Po dozretí sa ručne vytrhala a po vysušení sa zbavovala semien obíjaním o kameň, kolezo voza, či otĺkaním piestom. Po zbavení semien sa byle zviazali do snopov, ktoré sa máčali v močidle, alebo sa rosili. Po usušení sa drevnatá časť byle odstraňovala trepaním na trlici, či lámačke. Takto upravené vlákna (kúdeľ) sa prečesávali cez hroty česáku, alebo hrebeňa, čím sa rovnali, vyhládzali, triedili podľa dĺžky a zbavovali nežiadúcich úlomkov. Spravidla sa to vykonávalo dva, alebo tri razy. Dĺžka takto spracovanej kúdele určovala ďalší spôsob spracovania, napr. na plátno. Tento, takto opísaný proces spracovania konope sa nám možno zdá jednoduchý, ale v skutočnosti bol pre ľudí dosť fyzicky a časovo náročný. Vykonávali ho však v rámci možností, ktoré ponúkala doba. Postupne sa však začal úplne vytrácať s príchodom nových technológií a techniky. Vo štvrtok, 25.1.2018 o 15.00 hod. sa v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach vrátime do čias tradičného spracovania konope na priadzu, ktorú priblížia manželia Biely a Spevácky súbor Briežok z Jedľových Kostolian názornou ukážkou s použitím autentického náradia.

 Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová 

 

Sleduj náš oficiálny INFO YouTube kanál ↓↓↓


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button