AktualityZM blog

Bábätká v slovenských ľudových krojoch

poradna

 

Dlho pripravovaný projekt Bábätká v kroji spojený vydaním Kalendára na rok 2018 a s putovnou výstavou fotografií sa stal skutočnosťou 12. novembra 2017. Jeho jedinečnosť sa nezrodila pred objektívom talentovanej profesionálnej fotografky, ale už pred stáročiami, keď vyšívané kroje vytvorili ruky našich prastarých mám. 

Profesionálnu fotografku Mgr. Moniku Klučiarovú DiS. zo Zlatých Moraviec priťahovalo umenie od ranného detstva. O fotografovanie sa začala zaujímať už na strednej škole a po ukončení štúdia cestovného ruchu a teológie sa najskôr zamerala na objavovanie prírodných  krás Slovenska. Neskôr prešla k veľmi vďačnej téme – umelecká fotografia. 

„Ľudové kroje som oddávna vnímala ako mozaiku zloženú z množstva detailov. Okrem kultúrnej hodnoty dedičstva ponúkajú slovenské kroje farebnosť a geometrické tvary, ktoré tvoria základ vo fotografii.“ 

Prvý fotografický úspech 

Prvým Monikiným úspechom bola výstava fotografií v Dome kultúry a služieb v Topoľčiankach, kde pod názvom Dáma zo zámku alebo eklektické reminiscencie autorka prezentovala krásu exteriéru Zámku v Topoľčiankach. Vo svojich umeleckých fotografiách sa jej podarilo oživiť atmosféru národnej kultúrnej pamiatky z čias dávnej minulosti a jeho architektonickú krásu. A navyše autenticky sprítomniť skutočne historickú dámu zo zámku vďaka šarmu fotomodelky Ing. Lucie Fazekašovej zo Slepčian. 

Bábätká v kroji

 „V každom človeku sa ukrýva veľa nehy a lásky. Veľa námetov poskytujú aj neopakovateľné chvíle pri fotografovaní spoločenských a rodinných udalostí, folklóru, ale najmä newbornu. Mojou vášňou bolo vždy fotografovanie novorodencov. Preto som sa rozhodla spojiť toto neopísateľné čaro s prácou našich predkov a tak netradične povýšiť krásu tradícií.“

Putovná výstava

Unikátne snímky bábätiek zaodeté do originálnych minikrojov z rôznych oblastí Slovenska si milovníci umenia mohli pozrieť na prvej výstave v Dome kultúry v bratislavskej  Petržalke. Jedinečnosť a originalitu Monikiných krojovaných bábätiek predstavil denník Nový čas, časopis Slovenka, Slovenské národné noviny, STV1, televízia Markíza a iné médiá. Po výstave v Bratislave cestovali krojované bábätká na ďalšiu výstavu do City arény v Trnave, ale i Mlynov v Nitre, Piešťan. Bábätká v kroji predstavila Monika aj v Topoľčiankach 1. mája 2018, odkiaľ poputujú do Žiliny a ďalších miest Slovenska. 

Bábätká zaodeté do našich krásnych slovenských ľudových krojov prezentujú nielen kultúru národa, ale i zručnosť, tvorivosť a úctu k tradičným hodnotám.

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”986″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button