AktualityPozvánky

RYŽOVANIE ZLATA V MÚZEU

poradna

Preneste sa s nami do čias ryžovania zlata, ktoré bolo na území Slovenska bežnou činnosťou.Vo štvrtok, 14.6.2018 od 10.00 – 12.00 hod si na nádvorí Migazziovského kaštieľa predMestským múzeom v Zlatých Moravciach môžete pozrieť nielen jeho názornú ukážku, ale aj vyskúšať si skutočnú prácu zlatokopa.

Ryžovanie zlata bolo v minulosti na našom území bežnou činnosťou. V okolí Zlatých Moraviec sa zlato ťažilo banskou činnosťou i ryžovaním už v stredoveku. Obnovenie jehoťažby v 19. storočí bolo neúspešné. Koncom 70-tych a začiatkom 80-tych rokov 20. storočia bol spravený prieskum šlichovou prospekciou, ktorý potvrdil prítomnosť drobných čiastočiekzlata v potoku Zlatňanka (dnes Hontiansky potok) a v niekoľkých potokoch v Tríbečskom pohorí. Jeho prítomnosť bola zistená vo forme drobných čiastočiek, tzv. zlatiniek, avšaks vysokým stupňom rýdzosti (24 karátov). Dnes by sa ryžovaním v týchto vodách asi nezbohatlo, pretože na nazbieranie približne 1 gramu zlata je potrebných viac ako 3000zlatiniek, čo by znamenalo preryžovať tony materiálu. Vo štvrtok 14.6.2018 od 10.00 – 12.00 hod. na nádvorí Migazziovského kaštieľa oživí Mestské múzeum v Zlatých Moravciachnázornou ukážkou prácu zlatokopa, ktorá bola nielen zaujímavá, ale i fyzicky náročná. Záujemci si budú môcť vyskúšať nabrať lopatkou privezený piesok z potoka Zlatňanka,preosiať ho cez sito do ryžovacej panvice a následne krúžiť, kým sa neodplaví nežiadúci materiál a neobjavia na dne očakávané zlatinky.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button