AktualityŠportZM blog

Úspešná sezóna Šípkárskeho klubu Zlaté Moravce 2017/2018

poradna

Sezóna šípkárov začína vždy v septembri a končí spravidla v júni. Zlatomoravskí šípkari začali sezónu veľmi smutne, majiteľ baru, v ktorom už dlhé roky mali základňu žiaľ odišiel tam, odkiaľ nie je návratu. Začalo sa zháňanie nových priestorov. Sme radi, že mestskí poslanci a mesto nám poskytli možnosť rozvíjať tento šport už nie v barových priestoroch, ale v klubových. K sťahovaniu klubu z pôvodne predpokladaného termínu október, došlo reálne až v marci 2018, do priestorov Domu služieb. Nastali základné opravy ako maľovanie, rekonštrukcia stropu, umývanie, a prispôsobenie priestorov na požiadavky dobre fungujúceho klubu. Nové priestory nám umožnia v novom školskom roku rozvinúť činnosť s mládežou, poloha klubu tomu veľmi dopomáha.

V tejto šípkárskej sezóne sme usporiadali 39 lokálnych turnajov našej mestskej ligy, ktorá je rozdelená podľa výkonnosti hráčov do troch úrovní. Prvá a druhá liga sú uzavreté a tvorené postupnou kvalifikáciou z tretej a druhej ligy. Tretia liga je otvorená pre všetkých, pre celú verejnosť, začiatočníkov a aj mierne pokročilých. Okrem toho hráme ženskú a juniorskú ligu. Otvorené tréningy pre verejnosť sú každú stredu o 18.00 hod v priestoroch Domu služieb na 1. poschodí (bývalá fotoslužba). Vítaní sú všetci, ktorí si chcú šípky vyskúšať, zahrať, zabaviť sa Organizujeme každý rok otvorené Majstrovstvá Zlatých Moraviec, ktoré sa tešia veľkej obľube medzi hráčmi z celej republiky. V lete organizujeme turnaj O pohár predsedu klubu v jedinečnej kategórii zmiešaných dvojíc a Funny game, tento rok sa turnaj uskutoční 14.júla, na ktorý pozývame širokú verejnosť.

Okrem lokálnych turnajov sme usporiadali dva regionálne turnaje Master Západ pod hlavičkou Slovenskej šípkarskej federácie, prvý turnaj sa odohral hneď na jeseň v Chyzerovciach v Kultúrnom dome, ďakujeme MsKS za pomoc pri usporiadaní turnaja. Hneď na prvom nami usporiadanom Mastri Západ sme získali v hlavnom turnaji krásne tretie miesto vďaka Vladimírovi Jakubíkovi, pri účasti 56 hráčov z celého regiónu západ, v ženách štvrté miesto a najvýraznejším úspechom, bolo prvé miesto v junioroch vďaka Oliverovi Novotnému.

Druhý turnaj sme usporiadali už v nových priestoroch na jar. V hlavnom turnaji sme si odniesli tretie a štvrté miesto z 54 zúčastnených, v ženskom turnaji tretie miesto, v junioroch prvé miesto a vo dvojiciach druhé a tretie miesto.

Počas celého hracieho roka sme sa zúčastnili všetkých turnajov organizovaných Slovenskou šípkárskou federáciou, ktorých bolo celkovo 13 – Mastrov, Regiónov, TOPiek, pričom v každom z turnajov naši hráči bodovali. V apríli sme sa zúčastnili Majstrovstiev Slovenska v Tatranskej Lomnici, kde sme reprezentovali jednou z najväčších výprav, hoci sme nezažiarili ako sa očakávalo, ale zanechali sme vynikajúci dojem a veríme, že o rok to dáme.

Okrem softových turnajov sme sa zúčastňovali aj turnajov v klasických šípkach, kde sme zaznamenali tiež niekoľko pohárových umiestnení.

V Zlatých Moravciach už tretí rok funguje priateľská liga so šípkármi z Novák, raz mesačne usporiadavame tzv. Zlatomoravsko-novácku ligu a raz mesačne sa zúčastňujeme Novácko-moravskej ligy. Ďakujeme spriatelenému klubu za pekný projekt, ktorý nám napomáha vymeniť si skúsenosti a za možnosť hrať aj s inými hráčmi ako len v rámci nášho klubu.

Počas roka sme hrali kvalifikáciu na Majstrovstvá Slovenska v družstvách tzv. extraligu. Na Majstrovstvách Slovenska družstiev sme získali nádherné štvrté miesto zo 16tich kvalifikovaných družstiev.

Tento rok sme mali možnosť zúčastniť sa a podieľať sa aj na organizovaní medzinárodného turnaja Slovak Open v Šamoríne v klasických šípkach vo februári tohto roka. Prvý krát v histórii Slovenska sme mali možnosť zmerať si sily so zvučnými menami svetových šípiek, pričom registrovaných hráčov v hlavnom turnaji bolo 594 a my sme si odniesli v konkurencii hráčov z Holandska, Nemecka, Maďarska, Poľska, Veľkej Británii, Walesu, Rakúska nádherné 33. miesto a v ženách 17. miesto.

Počas celej sezóny sme zbierali body do slovenského rebríčka, z ktorého sa tvorila reprezentácia Slovenska na Majstrovstvá Európy.

Náš junior 13 ročný Sebastián Valný sa nominoval na Majstrovstvá Európy ako reprezentant Slovenska, odniesol si okrem neopakovateľných zážitkov, aj dve siedme miesta, jedno v jednotlivcoch a druhé vo dvojiciach, pričom juniorskú kategóriu tvoria hráči do 18 rokov. Sebastián začal hrať šípky len v tejto sezóne a pravidelný tréning mu priniesol tento obrovský úspech.

V mene všetkých moravských šípkárov mu ďakujeme.

Veríme, že od septembra sa nám podarí rozvinúť jedinečný projekt Stredoškolskej šípkarskej ligy s možnosťou kvalifikácie na Majstrovstvá Slovenska stredných škôl. Ponúkame stredným školám možnosť v rámci výučby telesnej výchovy, naše priestory na výučbu tohto netradičného, ale stále populárnejšieho športu. Prvú otvorenú hodinu usporiadavame 26. júna a druhú ku koncu augusta.

Pracujeme úspešne aj s handicapovanými osobami, darí sa nám práca s autistickými deťmi.

Hráči Zlatých Moraviec sú pojmom medzi nielen slovenskými šípkarmi, ale už aj za hranicami, a to nielen svojou hrou, ale aj ako organizátorov skvelých turnajov. Úspechy pripisujeme hlavne tomu, že šípky, tu v našom meste už nemajú len povesť „krčmového športu“, ale vďaka novým priestorom sa stali jedným z najúspešnejších športov nášho mesta, veď ku dnešnému dňu máme do 50 registrovaných členov.

Všetkých Moravčanov srdečne pozývame na otvorené tréningy každú stredu, prípadne o všetkých našich aktivitách sa dozviete na našej stránke www.zm-darts.sk.

Henrieta Holá


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button