AktualityKultúraZM blog

Zaspievaj si ľudovku naživo

poradna

 

V nedeľu 17. júna 2018 ožili Zlaté Moravce folklórnym popoludním pod záštitou externej redaktorky a moderátorky bratislavskej Televízie OSEM a banskobystrického Rádia Slobodný Vysielač, Mgr. Elenn Waltersteinovej, pod názvom Zaspievaj si ľudovku naživo.

Organizátori podujatia Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Okienkom snov Elenn Waltersteinovej, MSKŠ a SSk Zlatomoravčianka pripravili pre milovníkov folklóru v príjemnom prostredí Parku Janka Kráľa bohatý kultúrny program. Návštevníci festivalu mali možnosť započúvať sa do krásnych slovenských ľudových piesní z okolia Zlatých Moraviec. Moderátorka tejto akcie, Mgr. Elenn Waltersteinová, privítala na podujatí primátora mesta PaedDr. Dušana Husára s manželkou, programovú pracovníčku MSKŠ PaedDr. Klaudiu Ivanovičovú, sedem z deviatich zlatomoraveckých folklórnych skupín a všetkých priaznivcov ľudovej kultúry, ktorí sa prišli pozrieť a zaspievať si s účinkujúcimi.

Zaspievaj si ľudovku naživo

Program pod týmto názvom sa v Zlatých Moravciach uskutočnil prvýkrát, hoci už niekoľko rokov mali milovníci folklóru možnosť navštíviť tieto podujatia v Banskej Bystrici, v Kúpeľoch Nimnica a najčastejšie v Slovenskom dome v Prahe. A práve folkloristi  zo Zlatých Moraviec (aj mestských častí Prílepy a Chyzerovce), ktorí účinkovali na spomínaných akciách, sa predstavili pestrými ukážkami svojich vystúpení v Parku Janka Kráľa. Folkloristi zo Zlatých Moraviec boli hosťami aj v rôznych reláciách moderátorky a na Nimnickom folklórnom festivale Zaspievaj si ľudovku, ktorý organizuje v Kúpeľoch Nimnica už štvrtý rok. Mgr. Elenn Waltersteinová pripravila pod názvom ZASPIEVAJ SI ĽUDOVKU 90 relácií pre Rádio Slobodný Vysielač, rok moderovala a pripravovala súťažné piesne s bonusmi do Hitparády ľudových piesní pre Televíziu OSEM, v súčasnosti pripravuje pre TV8 vlastné relácie pod spomínaným názvom. V lete si môžete pozrieť v rámci tejto relácie sériu špeciálov Ľudové zvyky. 

Bohatý kultúrny program

Folklórne popoludnie otvoril DFS Zlatňanka pod vedením manželov Moniky a Stanislava Hruškových znelkou programu ZASPIEVAJ SI ĽUDOVKU a pestrými ukážkami zo svojho repertoáru, potom zaspievali SSk Babička pod vedením Mariany Bencovej, SSk Chyzerovčanka s vedúcou Annou Galabovou. SSk Zlatomoravčianka pod vedením Vladimíra Rumanka, SSkTrnky s Ivanou Tonkovičovou, Simonou Poliakovou, Ľubicou Kováčovou ako vedúcou tria a s hudobným doprovodom FS Inovec, FSk  Kolovrátok z Prílep pod vedením Irenky a Jožka Vencelových. Záver patril FS Inovec pod vedením Ing. Radovana Bakaľára, ktorý úspešne reprezentuje slovenskú ľudovú kultúru doma aj v zahraničí a je dôstojným nositeľom tradícií našich predkov.

Úspešný rok spoluorganizátora folklórneho popoludnia 

Hoci najmladšia SSk Zlatomoravčianka vznikla len v roku 2016, má za sebou už množstvo vystúpení, najmä pri organizovaní významných kultúrnych podujatí v Zlatých Moravciach a Nitre. V minulom roku to bola mimoriadne úspešná spolupráca s Mestským múzeom pri zachovávaní a šírení ľudových tradícií na ročníkových podujatiach – Toč sa, toč kolovrátok, Fašiangy v múzeu, Dožinky, Slivkobranie, Páračky, či hodová slávnosť, ktorá bola sfilmovaná v Dome ľudového bývania v Šali, pobočke Ponitrianskeho múzea. Spevácku skupinu založil Vladimír Rumanko, ktorý sa v mladosti venoval big-beatovej hudbe v čase, keď si ani nepomyslel, že v budúcnosti založí spevácku skupinu so zameraním na folklór a prezentáciu ľudových piesní. Zlatomoravčianka sa môže pochváliť aj účasťou v Hitparáde ľudových piesní Televízie OSEM. 

Nechýbala ani pekná výzdoba a pohostenie

Na záver lektorka múzea pani Viera Tomová poďakovala sponzorovi podujatia Ing. Stanislavovi Orovnickému z VODOSTAV-u Zlaté Moravce za finančnú podporu, zvukovému technikovi Ľudovítovi Kukučkovi a všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnom priebehu kultúrneho podujatia. Pódium v parku bolo pekne vyzdobené a nechýbalo ani pohostenie, ktoré pre účinkujúcich a návštevníkov pripravili členky SSk Zlatomoravčianka pod organizátorským vedením Vierky Tomovej.

  Anton Kaiser

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”996″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[prezentácia]” template=”/home/html/zlatemoravce.info/public_html/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/ngglegacy/view/gallery.php” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button