AktualityKultúraZM blog

Páračky s Babičkou

poradna

V predvianočnom čase, keď z dní čoraz viac ubúda a noci sa predlžujú, organizujú sa rôzne kultúrne podujatia, ku ktorým patria aj páračky. Tieto staré slovenské ľudové tradície nám oživujú svojimi vystúpeniami spevácke a folklórne súbory, aby sme si ich s úctou pripomínali a z nášho života sa nevytrácali. 

Dňa 22. novembra 2018 na 4. ročníku Páračiek v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach lektorka múzea pani Viera Tomová privítala členov Občianskeho združenia Babička, žiakov zo ZŠ Mojmírova, ZŠ Robotnícka a Špeciálnej základnej školy, s ktorými si pobesedovala o zaužívaných zvyklostiach a obyčajoch pri páraní peria. V rámci výchovno-vzdelávacieho programu múzea si v dopoludňajších hodinách žiaci vyskúšali aj páranie peria naživo. V popoludňajších hodinách sa podujatia zúčastnil aj riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Anton Števko s manželkou a milovníci ľudovej kultúry. Pán Števko porozprával návštevníkom o krásnom jesennom zvyku páračiek, kedysi významnej spoločenskej udalosti, ktorú poznáme už iba z rozprávania našich starých rodičov.  

Ľudová tradícia páračiek 

Vo všeobecnosti je známe, že páračky začínali v novembri po ukončení poľných prác a trvali až do vyprázdnenia zásob, alebo aj celú zimu. Perie sa driapalo počas dlhých zimných večerov do chystanej výbavy vankúšov a perín pre dcéru, nevestu alebo pred krstinami, čo nebola ľahká robota. Preto sa husi dobre vykrmovali a šklbali viac krát do roka, aby peria bolo dostatok a starostlivo sa zbieralo a ukladalo do komory. Driapanie peria bola piplavá a zdĺhavá práca. Ženy usadané za stolom odtrhávali páperie z kostrniek pier, ktoré sa odkladali pre ďalšie využitie. 

Pohostenie a zábava

Predvianočné obdobie je magickým časom kúziel a čarov ako stvorené pre páračky. Ľudová tradícia páračiek na dedinách sa nezaobišla bez zábavy, kde sa stretávali ľudia pri hudbe a speve až do neskorých večerných hodín. Na páračkách si ženy rozprávali rôzne žartovné, strašidelné a tajomné príbehy. Dobrú náladu na páračkách vytvárali aj mládenci, ktorí neskoro v noci chodili za dievkami a odprevádzali ich domov. Súčasťou páračiek bolo aj pohostenie, ktorým gazdiná každého odmenila za vykonanú prácu. 

Ako za starých čias

Na páračkách v zlatomoraveckom múzeu bolo aj tohto roku veselo. Z bývalého kaštieľa rodiny Migazzi sa rozliehal krásny spev členov Občianskeho združenia Babička pod vedením Mariany Bencovej za doprovodu harmonikára Rudolfa Partla a jeho muzeálnymi priestormi poletovalo perie ako za starých čias.

Na záver sa pani Viera Tomová poďakovala členom Občianskeho združenia Babička a organizátorom kultúrneho podujatia za vytvorenie príjemnej atmosféry predvianočného popoludnia. Nechýbalo ani pohostenie z domácich kuchynských produktov, mastný chlieb s cibuľou, ktoré pre návštevníkov pripravili Mgr. Ivana Valkovičová, Heda Hroncová, Štefan Doskoč a gazdinky z Občianskeho združenia Babička. 

     Anton Kaiser

Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.
[ngg src=”galleries” ids=”1014″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button