AktualityŠkolyVideo

Tradičný deň na Pribinke

poradna

Občas sa môže zdať, že dni idú za sebou a stále sú o tom istom. V našej škole sme sa však 8.novembra 2018 presvedčili znovu o opaku. Nie každý deň musí byť rovnaký, môžu prísť aj dni, ktoré sú niečím zvláštne. A práve takýto bol náš, síce názvom tradičný, ale výnimočný, špeciálny a nezabudnuteľný Tradičný deň na Pribinke.

V tento deň sme všetci – učitelia i žiaci, vyzerali akosi inak. Boli sme oblečení v ľudovom.  Malo to svoj dôvod. Telocvičňa našej školy sa premenila na priestor, kde sme zažili akési cestovanie v čase. Vrátili sme sa totiž do starších čias a zaspomínali sme si spoločne so starými rodičmi, rodičmi, priateľmi i známymi na časy minulé.

Našich žiakov vždy veľmi zaujímalo, ako sa žilo v období, keď oni ešte neboli na svete, prípadne boli veľmi malí, a tak si na mnohé pamätajú len z rozprávania svojich rodičov či starých rodičov.

Ľudové zvyky a tradície oddávna ovplyvňovali život ľudí, ale naši žiaci mali pocit, že im chýbajú niektoré informácie. A práve preto vzišla z iniciatívy žiakov zoskupených v žiackej školskej rade myšlienka priblížiť život v starších časoch, a tým oživiť tradície, ktoré sú našou neoddeliteľnou súčasťou, hoci sa už dnes na mnohé zabúda.

Pre všetkých bolo veľmi podnetné a obohacujúce priučiť sa mnohým zaujímavým remeslám a činnostiam, ktoré sa kvôli moderným technológiám dostávajú do úzadia. Počas nášho netradičného dopoludnia sme sa mohli nielen pozerať, ale si aj vyskúšať pletenie košíkov, háčkovanie, vyšívanie, páranie peria, štrikovanie, brúsenie kosy, výrobu trubičiek, oblátok a lokší, šitie darčekových a ozdobných predmetov. Absolvovali sme odborný výklad o mede, jeho druhoch a použití.  S nadšením sme sledovali prácu zručného drevorezbára, keramikára a obdivovali krásu a čaro krojovanej výšivky.

Počas celého dopoludnia spríjemňoval a dotváral atmosféru tohto výnimočne krásneho dňa folklórny súbor Kolovrátok nielen spevom,  ale i vtipným slovom.

ĎAKUJEME všetkým, ktorí si našli čas a prišli medzi nás a naučili nás niečo nové. Ďakujeme aj našim šikovným a iniciatívnym žiakom, vďaka ktorým naša škola opäť zažila niečo nevšedné a inšpirujúce.

Prežili sme spolu krásny deň plný nezabudnuteľných zážitkov, ktorý ešte dlho zostane v našich mysliach a zanechá v nás stopy, ktoré budeme aj my môcť odovzdávať ďalším generáciám. Určite môžeme všetci s úsmevom na tvári povedať, že si chceme Tradičný deň na Pribinke ešte zopakovať, pretože to bol deň, ktorý stál za to!

Mgr. Marianna Hajková

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button