AktualityPozvánky

TRADIČNÉ VIANOCE

poradna

Zaspomínajte si s nami na štedrovečerné stolovanie v minulosti, ktoré bolo spojené s množstvom magických úkonov a potešte sa s tradičným vianočným stromčekom prostredníctvom výstavy Tradičné Vianoce, ktorá bude slávnostne otvorená 12.12.2018 (stredu) o 16.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1.

Stôl prestretý podľa najnovších trendov s rôznymi typmi a druhmi vianočných doplnkov vaktuálnych farbách sezóny, ktoré ponúkajú obchodné reťazce je súčasťou väčšiny domácností. Naši predkovia toľko možností síce nemali, ale prípravu na slávenie Vianoc viedla stáročná tradícia spojená s magickými úkonmi. V minulosti bol stôl umiestnený v rohu miestnosti a prestretý obrusom, plachtou, z ktorej sa vysievalo obilie.

Poukladali sa naň všetky plodiny, ktoré sa dopestovali počas roka a jedlá z nich pripravené. Slama, ktorá bola najstarším symbolom Vianoc sa spočiatku rozprestrela po celej izbe, no neskôr sa dávala už len pod stôl. Súdržnosť rodiny symbolizovala uzamknutá reťaz obkrútená okolo nôh stola. Dnešný vianočný stromček, či už prírodný, alebo umelý, umiestnený v ktorejkoľvek časti miestnosti, ozdobený guľami rôznych tvarov a farieb, blikajúce svetelné reťaze a množstvo darčekov. Inak si to snáď ani nikto nevie doma predstaviť.

V minulosti zdobil miestnosť odrezaný vrcholec z ihličnatého stromu zavesený nad stolom s navešaným ovocím, či orechmi, no bez darčekov. V tradičnej kultúre mal dar charakter vinšu, piesne, alebo odplaty, ktorú dostával vinšovník. Do minulosti príprav na Vianoce vľudovom prostredí, Vás zavedieme v stredu, 12.12.2018 o 16.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Na prichádzajúcu vianočnú atmosféru Vás naladí SSk Zlatomoravčianka a SSk Matičiar zKozároviec spievaním vianočných kolied. Nebude chýbať ani ochutnávka tradičných pupáčiek. Výstava potrvá do 28.12.2018.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button