AktualityHistóriaZM blog

Vianoce v múzeu

poradna

Vianoce patrili vždy k najkrajším cirkevným sviatkom roka, ktoré naši predkovia prežívali v láske a pokore, v silnej viere a skromnosti. Počas adventu si ich pripomíname rôznymi kultúrnymi podujatiami.

Druhý adventný týždeň Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre otvorilo dňa 12. decembra 2018 pre žiakov okolitých škôl vianočnú výstavu spojenú s rozprávaním o zvykoch a tradíciách štedrovečerného stolovania v minulosti pod názvom Tradičné Vianoce. Pri štedro prestretom stole a vôni ihličia si lektorka múzea pani Viera Tomová pobesedovala o Vianociach so žiakmi ZŠ z Tekovských Nemiec, ZŠ Mojmírovej a ŠZŠ zo Zlatých Moraviec. O čare Vianoc a rôznych zaujímavostiach, ako kedysi naši predkovia prežívali vianočné sviatky, žiakom porozprával aj autor vianočnej výstavy a vzácny hosť dopoludňajšieho programu, etnograf Dávid Hudec z Kozároviec. 

Príprava na Vianoce 

Pred blížiacim sa štedrým dňom gazdiné vstávali po polnoci, aby napiekli čerstvý chlieb a koláče. Na štedrovečerný stôl prestretý bielym obrusom poukladali taniere s jedným navyše pre prípadného pocestného. Keďže bol pôst, podávali sa len koláče s bielou kávou. Umývalo sa ovocie, pralo šatstvo v korytách a pláchalo v potoku. V domácnostiach a celom gazdovstve muselo byť všetko čisté a domy vybielené vápnom. Vianočný stromček visel na hrade. Na stole boli jablká a oriešky, ktoré sa hádzali do kútov a pritom sa hovorilo, – kúty moje kúty, nemám vás čím  obdarovať, preto vám darujem tieto oriešky. Pod stôl sa dala slama a nohy obviazali reťazou. Slama predstavuje symbol Vianoc – Ježiškove narodenie. Reťaz súdržnosť rodiny. Štedrý večer bol plný obyčají, ktoré mali priniesť šťastie a prosperitu do budúceho roka. 

Najobľúbenejšie vianočné jedlo

Pred večerou všetci vstali, pomodlili sa otčenáš a zaželali šťastné sviatky s prípitkom. Otec urobil deťom krížiky na čelo a  jedli sa oblátky s medom a cesnakom. Mama rozkrojila najkrajšie jablko a každému z neho dala kúsok. Keďže od stola sa nesmelo odchádzať, všetkých obsluhovala gazdiná. Štedrá večera  pozostávala z deviatich chodov. Jedlo sa z veľkej misy drevenými lyžicami. Oblátky s medom, hriate a vianočná polievka. Kaša listová, kukuričná a šošovicový  prívarok. Podávali sa rezance s makom, orechmi, zemiakové pirohy s kapustou, ryba varená aj pečená. Nakoniec bolo ovocie, čerstvé a sušené jablká, hrušky, slivky a orechy. Kedysi sa jedlo iba to, čo sa urodilo. Večera končila pupáčikmi, najobľúbenejším vianočným jedlom, ktoré sa dodnes zvyknú polievať medom, maslom alebo cukrovou vodou. Vianoce boli skromné, bez darčekov, ale radostné, lebo sa prežívali v duchovnej atmosfére. 

Vzácny hosť vianočného programu

V popoludňajších hodinách lektorka múzea pani Viera Tomová privítala vzácneho hosťa vianočného programu, Mužskú spevácku skupinu Matičiar z Kozároviec pod vedením Ing. Igora Benčaťa, ako aj všetkých milovníkov folklóru a ľudových tradícií. O mnohých zvyklostiach našich starých otcov a materí, ktoré boli v minulosti spojené s rôznymi magickými úkonmi prišiel návštevníkom kultúrneho programu porozprávať riaditeľ Ponitrianskeho múzea v Nitre Mgr. Anton Števko. Príjemnú atmosféru Vianoc dotváralo vystúpenie SSk Zlatomoravčianka so svojím vianočným programom a spevom vianočných kolied. Adventné popoludnie končilo v príjemnej atmosfére blížiacich sa Vianoc pohostením vianočnými pupáčikmi, želaniami príjemného prežitia vianočných sviatkov v láske a šťastí  a spoločným zaspievaním si najkrajšej vianočnej piesni, Tichá noc, svätá noc. 

Výstava Tradičné Vianoce s ukážkou štedrovečerného stolovania a tradičným vianočným stromčekom je návštevníkom múzea sprístupnená do 28. decembra 2018.

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1016″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button