AktualityPozvánky

100 ROKOV VČELÁRSTVA NA ZLATOMORAVECKU

poradna

Medomet, úle, plásty, včelárske náradie a nástroje, odborná literatúra a časopisy, kronika, medaily ainé trojrozmerné predmety dokumentujúce činnosť Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Zlaté Moravce predstaví výstava „100 rokov včelárstva na zlatomoravecku“, ktorá bude slávnostne otvorená 18.1.2019 o11.00 hod. vpriestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1.

Včelárstvo je známe z písomných dokladov z 5 stor. n. l. Podobe, v akej ho poznáme dnes však predchádzal dlhý vývoj. Spočiatku človek objavoval náhodne včelstvá žijúce v dutých kmeňoch stromov. Po spoznaní ich úžitku začal využívať rôzne praktiky. Jednou z nich bolo i vedomé vysekávanie brte (dutiny) do stromu v jarnom čase, keď včely vyhľadávali nové príbytky. Tento spôsob, nazývaný brtníctvo, začal ustupovať na prelome 1. tisícročia n. l. domestifikovanému chovu včiel. Neskôr si včelári prenášali kmene stromov so včelími hniezdami k domom a postupom času im začali vyrábať úle z hrubých dosiek, slamy, či prútia. Až v 19. storočí sa na ochranu svojich záujmov a šírení osvety začali včelári združovať do spolkov na miestnej a regionálnej úrovni. V Zlatých Moravciach bol včelársky spolok založený v roku 1919. Po štyroch rokoch síce zanikol, ale jeho činnosť bola znovu obnovená v roku 1926. Počas sto ročného vývoja prešiel viacerými zmenami. Dnes má okolo 190 členov a viac než 2300 včelstiev. V piatok, 18.1.2019 o 11.00 hod. si v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach na slávnostnom otvorení výstavy „100 rokov včelárstva na zlatomoravecku“ pripomenieme s členmi Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov Zlaté Moravce históriu včelárstva a včelárskeho spolku v Zlatých Moravciach, zakladateľov a významné osobnosti od roku 1919 až po súčasnosť. Vývoj a technológiu včelárstva priblížia fotografie, dokumenty, plagáty, odborná literatúra, úle, plásty, medomet, včelárske náradie a nástroje a iné trojrozmerné predmety. Výstava potrvá do 21.3.2019.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button