AktualityPozvánky

ZIMNÝ VEČER NA DEDINE

poradna

Zažite s nami 29.1.2019 (utorok) o 16.00 hod. nezabudnuteľný „Zimný večer na dedine“ počas ktorého sa premenia priestory Mestského múzea v Zlatých Moravciach, Námestie A. Hlinku č. 1, na tradičnú vidiecku izbu, v ktorej Vás Dávid Hudec zavedie do minulosti prípravy priadze s ukážkou tkania na krosnách.

Tkanie je technika, ktorou sa zhotovovali tkaniny krížením útkových a osnovných nití. Je to jeden z najstarších spôsobov zhotovenia textilu, ktorý sa vyvinul z pletenia. Na území Slovenska boli do 1. pol. 20. stor. známe viaceré podoby tkania, od výroby dna riečic z ličiek, z konských vlasov, cez výrobu tkaníc tzv. tkáčskymi technikami až po tkanie na krosnách, ktoré sa používalo nielen vdomácej, ale iremeselnej výrobe. Dodnes sa zachovalo vo vidieckom prostredí zhotovovanie niektorých druhov tkanín na horizontálnych krosnách.
Tkanie sa začína šliapnutím na podnož spojenú s niteľnicou, ktorá klesne a súčasne sa druhá niteľnica zdvihne. Medzi niťami osnovy (niťou navinutou na krosnách) vznikne vodorovná ziva, cez ktorú sa pomocou člnka, alebo paličky prevlečie útok (niť ktorá sa vkladá do osnovy). Brdo uložené v bidle ho prerazí k už utkanej tkanine a súčasne sa šliape na druhú podnož. Takto sa opakuje postup, pokým nie je tkanina hotová. V utorok, 29.1.2019 o 16.00 hod. v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, pobočke Ponitrianskeho múzea, porozpráva Dávid Hudec o príprave priadze v minulosti a názorne predvedie tkanie na krosnách. Počas tkania Vás SSk Zlatomoravčianka spievaním ľudových piesní prenesie do atmosféry čias tkania v minulosti, ktoré bolo v zimnom období dennou činnosťou ľudí
z nižšej vrstvy.

Mgr. Ľubica Packová-Zahradárová

 


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button