Aktuality

Svetový deň bez mobilu

obed
poradna

6. február – svetový deň bez mobilu. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 2001. Otcom myšlienky je francúzsky spisovateľ Phil Marso. Cieľom malo byť zamyslenie sa nad zmenami v našich životoch, ktoré nám každodenné používanie mobilného telefónu prinieslo.

Zakladateľ Svetových dní bez mobilu a smartfónu na svojej webovej stránke zdôraznil, že úspech týchto dní závisí aj od zaangažovanosti médií v problematike nadmerného používania moderných komunikačných prostriedkov, ako aj od škôl v tom, aby sa terajším žiakom a budúcim obyvateľom krajiny dostalo vysvetlenie o vhodnom používaní mobilov a smartfónov s ohľadom na osobné zdravie aj súkromného života.

Riziková skupina závislých na smartfónoch sú aj ľudia, ktorí sú nútení používať mobil viac ako 3 hod denne. U tejto fóbie je nutné dokázať odlíšiť závislosť a fóbiu. Závislosť je potreba, fóbia je strach.

Dátum 6. februára je symbolický. Vo francúzskom kalendári naň pripadá sviatok sv. Gastona. Spisovateľa inšpiroval veršík francúzsko-talianskeho speváka, skladateľa a textára Nina Ferrera (1934-1998): „Gaston, zvoní tam telefón, nikdy nikto naň neodpovedá”.

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button