AktualityZM blog

Tkanie na krosnách s Dávidom Hudecom

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Ľudia žijúci na dedine ešte pamätajú, ako ich predkova kedysi počas dlhých zimných večerov sa zaoberali rôznymi druhmi domácich činností, ku ktorým patrilo aj tkanie odevov a výroba rôznych úžitkových predmetov.

Mestské múzeum v Zlatých Moravciach v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a SSk Zlatomoravčianka pripravilo dňa 29. januára 2019 pre milovníkov folklóru a starých ľudových tradícií ukážku tkania na krosnách. Lektorka múzea pani Viera Tomová privítala na kultúrnom podujatí študentov etnológie na FF UKF v Nitre Dávida Hudeca a Veroniku Dudášovú, Helenu Hamarovú – nositeľku tradícií Kozároviec a žiakov miestnych základných škôl. 

Tkanie na starých historických krosnách

Stalo sa už tradíciou, že Mestské múzeum v rámci výchovno-vzdelávacieho programu mládeže organizuje pre žiakov rôzne kultúrne podujatia. V dopoludňajších hodinách sa žiaci zúčastnili prednášky o tkaní a zoznámili celou jeho technológiou od zasiatia konope až po spracovanie do konopného vlákna. S pradením nití na kolovrátku, praslici a snovaním na krosnách. Žiaci sa zoznámili s rôznymi tkáčskymi nástrojmi a činnosťami, ktoré vykonávali ženy na dedine počas dlhých zimných večerov. Staré tkáčske remeslo si nakoniec vyskúšali aj na historických krosnách z roku 1910. 

Spracovanie konope a príprava priadze

Tkáčske popoludnie otvorila SSk Zlatomoravčianka pod vedením Vladimíra Rumanka, ktorá kultúrne podujatie obohacovala pásmom krásnych slovenských ľudových piesní. Pravá atmosféra zimného večera pokračovala praktickými ukážkami tkania na krosnách s Dávidom Hudecom a Veronikou Dudášovou. Keď už niť bola napradená a zmotaná, navíjala sa na snovadlo podľa šírky brda na jednotlivé pásma. Ako poznamenal pán Hudec, – rozpočítať nite pre tkanie na šírku a do vzorov bolo hotové umenie. Veľa zaujímavostí porozprávala aj pani Helena Hamarová. – Konope sa sialo zavčasu na jar v úzkych pásoch na konopniskách pri Hrone. Po pretrhávaní sa máčalo, sušilo, trepalo, česalo a triedilo do kúdelí pre pradenie. Jemná priadza sa používala na odevy a hrubšia pre úžitkové potreby ako vrecia a koberce. 

Majster tkáčskeho remesla pán Hudec predstavil aj krásu Kozárovských krojov a čepcov, ktoré porovnával so spoločnými prvkami a odlišnosťami od Požitavských krojov. Kultúrne podujatie bolo obohatené aj o malú prezentáciu ľudovej tvorby z tkáčskej dielne pani Heleny Hamarovej. Nechýbala ani ukážka rôznych miniatúrnych tkáčskych nástrojov, ktoré na podujatie priniesol drevorezbár Štefan Doskoč zo Zlatna. 

Vydarené kultúrne podujatie sa nieslo v príjemnej atmosfére pri speve a tanci so Speváckou skupinou Zlatomoravčianka aj s tradičným pohostením, ktoré organizátor pripravil pre svojich návštevníkov. 

  Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1018″ display=”basic_thumbnail”]


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button