AktualityZM blog

Výroba veľkonočnej dekorácie

obed
poradna

Pred blížiacimi sa najstaršími kresťanskými sviatkami roka si pripomíname rôzne ľudové zvyky a tradície, ku ktorým patrí aj výroba veľkonočnej dekorácie pre skrášlenie svojich príbytkov a potešenie blízkych. 

V rámci výchovnovzdelávacieho programu Mestské múzeum v Zlatých Moravciach za spolupráce Ponitrianskeho múzea v Nitre už tradične otvára tvorivú dielňu pre žiakov základných škôl s praktickou ukážkou zdobenia vajíčok, pletenia vŕbových korbáčov a rozprávaním o veľkonočných zvykoch v minulosti. 

V pondelok 15. apríla 2019 prvými návštevníkmi múzea boli žiaci zo Základnej školy Pribinova s pani učiteľkou Mgr. Danielou Boldišovou. Na pracovnom podujatí lektorky múzea pani Viera Tomová a Mgr. Ivana Valkovičová privítali majsterku ľudových remesiel pani Annu Urbanovičovú z predajne Šikuľko a členku Speváckej skupiny Zlatomoravčianka. 

Veľkonočné vajíčka z kamienkov

Pani Urbanovičová pripravila pre žiakov zdobenie okrúhlych riečnych kamienkov obrázkami s veľkonočnými motívmi známou servítkovou technikou. Z rieky Hron priniesla andezitové okruhliaky už vyčistené a natreté bielou akrylovou farbou. Do farby pridala aj striebornú perleť pre krajší vzhľad. Úlohou žiakov bolo povystrihovať zo servítok obrázky, ktoré vyznievajú krajšie jemne obtrhávané a nalepiť ich na kamene. Nalepuje sa vrchná vrstva obrázku tenkým náterom lepidla. Takýmto spôsobom sa môžu dekorovať aj tanieriky, kvetináče, poháre a podobné úžitkové predmety.

Pletenie korbáčov

K veľkonočným sviatkom, ktorých symbolom je veľkonočné vajíčko, patria aj korbáčiky z vŕbového prútia. Techniku pletenia korbáčov žiakom predviedla Mária Pekárová z Chyzeroviec, známa výrobou krojovaných bábik, ktoré  pri rôznych kultúrnych podujatiach prezentujú krásu našich slovenských ľudových krojov. Pletú sa obyčajne z ôsmych, alebo desiatich prútov. Pliesť korbáče do múzea prišiel aj drevorezbár Štefan Doskoč zo Zlatna, ktoré nakoniec dievčatá vyzdobili pestrými stuhami. Vlastnoručne vyrobené veľkonočné doplnky si žiaci mohli odniesť domov, ako dar múzea, pre spestrenie veľkonočných sviatkov.

Za vytvorenie príjemnej predveľkonočnej atmosféry patrí vďaka organizátorom kultúrneho podujatia. Zaužívané zvyky a obyčaje veľkonočných sviatkov patria ku kultúrnemu dedičstvu našich otcov, ktoré si každý rok s úctou pripomíname. 

   Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1031″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button