AktualityHistóriaZM blog

Ľudové zvyky a tradície 

poradna
Anton Kaiser

Anton Kaiser

Rád fotím, píšem, propagujem a šírim dobré meno mestu, v ktorom žijem a tvorím.

Pečením chleba, pálením jánskych ohňov a ľudovou zábavou si Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripomenulo v nedeľu 16. júna 2019 prostredníctvom folklórnych súborov zvyky a tradície našich predkov. Spoluorganizátorom kultúrneho podujatia bola Spevácka skupina Zlatomoravčianka a Mestské stredisko kultúry a športu v Zlatých Moravciach.

 

V popoludňajších hodinách kultúrne podujatie otvorila SSk Zlatomoravčianka svojim spevom pod vedením Vladimíra Rumanka. Moderátorka podujatia Tatiana Kováčová privítala primátora mesta PaedDr. Dušana Husára s manželkou, poslanca NSK Mgr. Milana Galabu, prednostu MsÚ Ing. Mariána Kováča s manželkou a ostaných hostí. 

Záslužná práca Vierky Tomovej

– Som veľmi rada, ako uviedla moderátorka podujatia, že sa môžem poďakovať lektorke múzea Vierke Tomovej, ktorá toto krásne podujatie pripravila so speváckymi súbormi a MSKŠ v Zlatých Moravciach a svojou spolupracovníčkou Mgr. Ivankou Valkovičovou. Poďakovať za šírenie nášho kultúrneho dedičstva našich predkov organizovaním úžasných aktivít nielen pre nás obyvateľov Zlatých Moraviec, ale hlavne mladých ľudí, výchovno-vzdelávacími podujatiami pre žiakov materských, základných a stredných škôl. 

– Ľudové zvyky a tradície ovplyvňovali oddávna život našich predkov. Keďže žili v úzkom kontakte s prírodou, väčšina z nich sa viazala na prírodný cyklus. S príchodom kresťanstva sa začali objavovať kresťanské zvyky a obyčaje, ktoré sa viazali na určitý región a veľa z nich sa zachovalo dodnes. V súčasnosti sa ich zachovaniu venuje množstvo folklórnych súborov i jednotlivci, ktorí ľudové tradície šíria aj v mestskom prostredí, kde sa už takmer vytratili. No a toto je jedno z tých podujatí, ktoré sa snaží o to, aby sme na naše kultúrne dedičstvo nezabudli. 

Chlebík, to je boží dar

Prvým hosťom kultúrneho podujatia bol Folklórny súbor Kamenec z Machuliniec pod vedením pani Anny Horváthovej, ktorý sa predstavil názornou ukážkou pečenia chleba. Prostredníctvom pásma veselých scénok pod názvom „Chlebík, to je boží dar“ návštevníkom priblížili prípravu chleba od siatia obilia až po jeho upečenie. Kedysi sa piekol na celý týždeň. Ako povedala pani Horváthová: – Taká je už naša slovenská nátura, že ku každej robote sa vieme správne postaviť, ale po robote aj dobre zabaviť. 

Vystúpenie mladej talentovanej heligonkárky

Neopakovateľnú atmosféru folklórneho popoludnia vytvorila mladá talentovaná speváčka hrajúca na heligónke Vanesa Korenačková z Dolného Moštenca. Hoci je Vaneska ešte iba začínajúcou speváčkou, na folklórnych vystúpeniach sa stretáva s veľkým ohlasom publika. Na CD má nahratých už 7 piesní a jej veľkým vzorom je dnes už kráľovná folklóru Vlasta Mudríková zo Skalitého, ktorú sa jej úspešne darí napodobňovať spevom a spôsobom hry na heligónke. 

Stará tradícia letného slnovratu 

Zem, voda a oheň majú na Jána najväčšiu moc. Pálenie jánskych ohňov priblížila prostredníctvom názornej ukážky Folklórna skupina Vrštek z Hostia, ktorá pracuje pod vedením Márie Vidovej. Muži a ženy tancovali okolo vatier, preskakovali oheň, ktorému pripisovali očistnú funkciu. Bylinky nájdené v túto čarovnú noc prinášali ozdravujúce účinky a tomuto sviatku sa pripisovali aj ďalšie ľudové povery. 

Návštevníci podujatia mali sa možnosť započúvať aj do krásnych slovenských ľudových piesní z okolia Zlatých Moraviec ale i vlastnej tvorby členov SSk Zlatomoravčianka. Spevom a hrou na heligónke  sa predstavil aj Ján Turba s manželkou z Nitry.

Za vydarené folklórne podujatie, ktoré ešte pokračovalo pohostením návštevníkov v podzemných priestoroch Migazziho kaštieľa, patrí poďakovanie organizátorom, zvukovému technikovi Ľudovítovi Kukučkovi a za finančnú podporu Nitrianskemu samosprávnemu kraju a mestu Zlaté Moravce. 

Anton Kaiser

[ngg src=”galleries” ids=”1046″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button