AktualityŠkoly

A takto sme si to užili…

poradna

Materskú školu v Prílepoch školský rok 2018/2019 navštevovalo 15 detí vo veku od 2,5 roka do 6 rokov. Vekové zloženie detí naznačovalo výmenu generácie a omladenie kolektívu MŠ. Tejto skutočnosti sme prispôsobili aj náš vzdelávací proces a prevažnú väčšinu akcií sme naplánovali na koniec šk. roka – mesiac jún.

Ale takto sme začali:

V mesiaci OKTÓBER sme pre našich starých rodičov pripravili program, s ktorým deti vystúpili v kultúrnom dome. Vystúpili len staršie deti, nakoľko maličké sa ešte len prispôsobovali režimu v MŠ.

V priebehu roka nás navštívilo divadielko VČIELKA s rozprávkou Divotvorný hrnček, kde sa deti mohli presvedčiť, aké je dôležité používať slovíčka, ako my hovoríme „zázračné“ PROSÍM a ĎAKUJEM. 

Na VIANOČNÚ besiedku deti už smelšie vystúpili a predstavili svoje básne a piesne a už tu ukázali svoj potenciál. Rodičia pripravili darčeky na Vianočnú burzu, za čo im ďakujeme.

 Na návštevu k nám prišla aj speváčka SIMSALALA, ktorá prostredníctvom piesní a tancov deťom vysvetlila a porozprávala deťom o remeslách a o povolaniach. Spoločne sa deti naučili cvičiť na  pieseň „Cvičme“ s ktorou potom vystúpili aj na otvorení športového ihriska v Prílepoch

Pri príležitosti FAŠIANG nás navštívili členovia speváckej skupiny Kolovrátok a ukázali naším deťom, ako sa voľakedy páralo perie na dedine. Deti to veľmi zaujalo a ich malinké prstíky párali perie jedna radosť. Popri spoločnej práci si aj zaspievali fašiangové piesne a dobrá nálada pri výborných šiškách a fánkach nemala konca kraja.

V MÁJI sme opäť potešili naše mamičky, babičky svojou kyticou piesní, básní a tancov , ktoré deti predniesli pre celú časť obce Prílepy. Tentokrát vystúpilo všetkých 15 detí a pre mnohé z nich to bola premiéra, ktorú však zvládli na výbornú.

A prišiel mesiac JÚN, kedy naše deti dostali od nás učiteliek to naj. Pri príležitosti MDD sme pripravili akcie a podujatia, ktoré v deťoch zanechali určite hlboké zážitky. Začali sme týždňom plným radostí, kde sme celý týždeň s deťmi zažívali radosť z hier, súťaží, tancov, piesní, kreslenia, tancovania a mnoho iných aktivít, ktoré sme  deťom pripravili. 

Na nejaký veľký výlet sme si netrúfli a tak sme navštívili SOĽNÚ JASKYŇU v Zlatých Moravciach, kde deti absolvovali pobyt v zdravom prostredí a tak sme spojili príjemné s užitočným. Deťom sa výlet páčil, ale to nebolo nič proti návšteve POLICAJTOV, ktorí zavítali do našej MŠ a deti si mohli vyskúšať jazdu v policajnom aute za zvukov sirén, či si nasadzovali putá, vyskúšali si policajnú vestu, poťažkali pištoľ, pelendrek, ale aj spoločne vypracovali pracovné listy, ktoré upozorňovali na bezpečnosť cestnej premávky. Deti policajtom nakreslili krásne obrázky s témou ako pracujú a na oplátku každé dieťa dostalo za preukázané vedomosti sladkú odmenu a odrazku na ruku, aby bolo na ceste lepšie viditeľné.

Ďalší týždeň sme si v spolupráci s rodičmi pripravili OPEKAČKU na ktorej pred samotným opekaním, si rodičia zasúťažili so svojimi ratolesťami či v prelievaní vody pohárikom z vedierok, alebo prekladali pohyblivý chodník, či hádzali obruče na daný cieľ. Veruže aj tu bolo o dobrú náladu postarané, myslím, že aj rodičia aj deti budú celé leto spomínať, ako spolu súťažili a opekali, či maškrtili rôzne dobroty, ktoré niektorí rodičia pripravili.

A posledný týždeň sme zahájili ROZLÚČKOU so školským rokom a s predškolákmi. Na tento deň „D“ sme dlho a mimoriadne precízne naše deti pripravovali. Bolo to vyvrcholenie našej ročnej práce, a deťom sa podarilo skutočne mnohých rodičov dojať až k slzám. Naši dvaja predškoláci sa s nami naučili veľmi veľa básní a piesní. No tanec na pieseň z filmu Hriešny tanec v podaní najstarších, či tanec Lienky v podaní najmladších detí u rodičov veru vyvolal slzy dojatia. Milo nás naše deti prekvapili, ako zodpovedne vystúpili a svojím rodičom ukázali, že už nie sú maličkí, ale veľkí škôlkari..

Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým rodičom, ktorí akoukoľvek formou pomohli počas celého roka skvalitniť pobyt svojich detí v MŠ. V mene detí ĎAKUJEM.

Zuzana Šalingová

[ngg src=”galleries” ids=”1049″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button