AktualityKomerčné články

Našli sme jedinečné zariadenie pre seniorov – Domov v prírode

poradna

Človek v mladom veku je plný síl a chuti meniť svet. Nie je na nikom závislý, nepotrebuje pomoc v bežnom živote a dokáže sa o seba postarať. Postupom času so starnutím prichádza u človeka zlom. Človek sa dostáva sa do situácie, kedy sa nemôže alebo nedokáže o seba postarať. Je prinútený opustiť svoju domácnosť, rodinu, či známych a odísť do sociálneho zariadenia. 

Nie všetky zariadenia pre seniorov majú dobré meno. Častokrát symbolizujú miesto, kam ľudia odkladajú svojich príbuzných, pretože sa o nich nechcú starať. Našli sme však jeden, ktorý búra všetky stereotypy o týchto zariadeniach. Domov v prírode je zariadenie pre seniorov, ktoré sa nachádza v katastri obce Obyce neďaleko Zlatých Moraviec. Ako už samotný názov zariadenia napovedá, nejedná sa o obyčajný domov dôchodcov. Nachádza v srdci prírody medzi pohoriami Tríbeč a Pohronský Inovec. Túto oblasť si obľúbil aj prvý Česko-slovenský prezident T.G. Masaryk, ktorý pobýval v kaštieli v neďalekých Topoľčiankach. 

Zariadenie má kapacitu 72 klientov, ktorí sú ubytovaní v dvojlôžkových izbách s vlastným sociálnym zariadením. O každého klienta je dobre postarané. V zariadení nájdu starostlivosť všetci, čo sú odkázaní na pomoc inej osoby od chodiacich až po ležiacich klientov, ľudia s telesnými a psychickými chorobami. Cieľom tohto zariadenia je zlepšiť kvalitu života a aby ich klienti prežili jeseň života, čo najlepšie. Domov v prírode preto zamestnáva kvalifikovaných odborných zamestnancov, ako sú skúsení sociálny pracovníci, zdravotné sestry, zdravotnícky asistenti, opatrovateľky a zdravotnú starostlivosť zastrešuje obvodný zmluvný lekár, ktorý navštevuje klientov priamo v zariadení.

Domov v prírode poskytuje  ponúka svojim klientom okrem kompletnej starostlivosti ako je ubytovanie, stravovanie, upratovanie, pranie, opatrovateľskú starostlivosť, dopravu aj doprovod na vyšetrenia aj mnoho aktivít ako napríklad rozširovanie vedomostí a kognitívnych schopností, hudobné aktivity, reminiscenčné aktivity, bazálna stimulácia a mnoho ďalších. Taktiež majú k dispozícii spoločné oslavy, kultúrne podujatia a výlety. Aktivity sú zamerané na zábavu, socializáciu, ale aj na precvičenie pamäti a zlepšenie myslenia. Klienti majú taktiež možnosť zapojiť sa do organizovania života v zariadení. 

Zamestnanci dbajú na to, aby sa ich klienti nedostali do sociálnej izolácie a aktívne sa zapojili do života v zariadení. Medzi každodenné aktivity patrí motivácia k nenáročným prácam a starostlivosti o svoje potreby, vykonávanie sebaobslužných činností, odstránenie pasivity a nezáujmu klientov o každodenné činnosti, ktoré v minulosti pravidelne vykonávali vo svojom domácom prostredí. Všetky tieto aktivity sa uskutočňujú za spoločnej spolupráce pracovníkov a klienta. S klientmi vykonávajú výtvarné aktivity, výrobu ozdôb z rôznych materiálov, maľované obrazy, obľúbené sú aj hudobné aktivity a čítanie kníh či hranie spoločenských hier. Zamestnanci nezabúdajú aj na rozvíjanie pamäťových schopností aj formou práce so spomienkami klientov na ich prežitý život, detstvo, mladosť, zvyky či tradície.

Vďaka svojej polohe, ponúka toto zariadenie aj mnoho možností na  pohybové aktivity v prírode, k zariadeniu patrí aj priľahlý parčík s altánkom a lavičkami. Nezabúda sa ani na uspokojovanie duchovných potrieb seniorov, v zariadení sa uskutočňujú aj náboženské aktivity.

Cieľom starostlivosti v zariadení je inšpirovať starších ľudí k zmysluplnému životu v zariadení s prihliadnutím na vek a zdravotný stav klienta, zlepšovať psychickú a fyzickú kondíciu seniorov, snahou je zachovanie individuálnych zručností klientov a pomoc zvládnuť každodenné činnosti v starostlivosti o seba samostatne alebo s pomocou inej osoby v kolektívnom spolunažívaní s rôznorodými povahami  a zdravotnými obmedzeniami.

Zariadenie dbá  aj na dôležitý kontakt klientov so svojimi najbližšími, ktorí ich v zariadení pravidelne navštevujú alebo odchádzajú klienti navštíviť svoju rodinu do ich domáceho prostredia. Domov v prírode je súčasťou Rezortu Partizán, takže návšetvy môžu so svojimi blízkimi stráviť aj celý víkend. V Rezorte sa neustále organizujú rôzne podujatia, prichádzajú ho navštíviť rôzne kluby dôchodcov a celú jar a leto im spríjemňuje život prítomnosť detičiek v škole v prírode a v letných táboroch ako aj rôzne iné kultúrne udalosti.

“Naše zariadenie si uvedomuje, že človek nechce u nás len dožiť, ale chce zmysluplne prežiť posledný úsek svojho života. Starší ľudia zastávajú v spoločnosti nezastupiteľné miesto a zaslúžia si náš rešpekt a našu úctu. Prinášajú nám životnú múdrosť a cenné skúsenosti. Doprajme im  teda aj v našom zariadení prežiť zvyšok života v dôstojných a ľudských podmienkach. Prinášame Vám dôležitý odkaz – postarajme sa o seniorov, lebo aj my raz zostarneme a bude radi, keď sa niekto postará v starobe o nás. Je potrebné, aby si každá spoločnosť uvedomila, že to ako sa postará o tých, ktorí nie sú schopní sa o seba sami postarať, je zrkadlom vyspelosti krajiny a ľudí, čo v nej žijú,” povedala riaditeľka Domovu v prírode Mgr. Zuzana Pavlová.

Hlavným poslaním zamestnancov Domova v prírode je vyčariť úsmev na tvárach ich klientov a spríjemniť im jeseň života kvalitnou starostlivosťou, skutočným záujmom o ich potreby, poskytnúť im potrebnú pomoc a láskavé slovo.

 

Domov v prírode


 

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button