AktualityŠkoly

„Zasaď si svoj strom„

poradna

Piataci ZŠ Robotnícka oslávili Medzinárodný deň stromov v Arboréte

Stromy sú svätyne. Ten, kto im vie načúvať, sa dozvie pravdu. Hermann Hesse (1877 – 1962).  Strom zohráva nenahraditeľnú úlohu vo vývoji ľudstva. Pre život človeka prinášali stromy veľký hmatateľný úžitok, poskytovali ľuďom ochranu, dôležitý stavebný materiál, zdroj tepla a obživu. Človek obdivoval ich mohutnosť a dlhovekosť. Významná prítomnosť stromov v živote človeka, úcta k stromom, ba i bázeň pred nimi, sa odrážala v bohatých prejavoch duchovného života človeka. Nečudo preto, že majú stromy svoj Medzinárodný deň, ktorý pripadá na 20. októbra. Deň stromov sa vo svete oslavuje od roku 1872, kedy s touto myšlienkou prišiel novinár J. Sterling Morton v USA. Práve on začal vysádzať stromy v štáte Nebraska, kde sa počas 1. Dňa stromov vysadilo okolo milión sadeníc.

Na našej škole venujeme veľkú pozornosť environmentálnej výchove a tak sme sa v rámci biológie vybrali so žiakmi 5. ročníka do CHA Arborétum Mlyňany SAV, ktoré zorganizovalo krásnu akciu s názvom „Zasaď si svoj strom“. Návšteve Arboréta predchádzala príprava žiakov v škole, kde sme sa na hodine biológie učili poznávať dreviny. Vedomosti, ktoré žiaci získali, sme si mohli zážitkovým učením overiť práve na exkurzii v Arboréte v Mlyňanoch.  Okrem toho sme aj ostaných žiakov školy informovali o Medzinárodnom dni stromov prostredníctvom nástenky vo vestibule školy. V utorok 22. októbra sme sa teda ocitli s piatakmi v Arboréte. Krásne jesenné počasie nám vytvorilo nádhernú kulisu na poznávanie drevín. Najskôr sme žiakom priblížili históriu Arboréta, ktoré založil dendrológ Gróf Dr. Štefan Ambrózy – Migazzi. So žiakmi sme potom pokračovali v prehliadke a zastavovali sa pri rôznych drevinách, kde sme si určili názov, znaky. Žiaci si zbierali cestou rastlinný materiál ako listy, ihlice, šišky, aby sme v poznávaní pokračovali neskôr aj v škole. Zároveň si žiaci dreviny aj fotili. Dostali sme sa až k ploche severoamerickej dendroflóry. Tu nám pracovníčky Arboréta urobili malú prednášku o stromoch a ukážku výsadby stromčeka. Každý žiak si zasadil svoj stromček – smrek. Do školy sme odchádzali všetci so stromčekom a s dojmami z prehliadky krásneho Arboréta. Môžem len dúfať, že sme aj takýmto spôsobom priblížili žiakom význam stromov pre človeka, svet. Stromom budeme aj naďalej venovať pozornosť, pretože sú pre nás nesmierne dôležité. Sme radi, že sme boli na tejto akcii a touto cestou sa chcem poďakovať Arborétu v Mlyňanoch za možnosť zúčastniť sa nádherného podujatia „Zasaď si svoj strom“.

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1064″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button