AktualityŠkoly

„Zóna bez peňazí 2019“ na ZŠ Robotnícka

poradna

Jedáleň plná hračiek. Po chvíli – jedáleň plná hračiek a detí. Aj tak by sa dal stručne opísať obraz jedálne na ZŠ Robotnícka z piatka 22. novembra 2019. Čo sa to u nás vlastne dialo?

Po dvoch úspešných ročníkoch dobročinnej akcie sme sa rozhodli zorganizovať aj ďalší 3. ročník „Zóny bez peňazí 2019“. Ak náhodou túto akciu nepoznáte, stručne Vám ju priblížime. Zóna bez peňazí vznikla ako mala komunitná akcia, ktorá sa postupne rozrástla a aktuálne prebieha v mnohých mestách na Slovensku súčasne. Ide o dobročinnú akciu, na ktorú môžu ľudia priniesť veci čo už nepotrebujú, ale zároveň vedia poslúžiť niekomu druhému. Môžu to byť nové či nepoužité veci, ako napríklad oblečenie, do ktorého sa už nezmestíte, veci do kuchyne, hračky a pod..

Veci tým pádom dostávajú nový život a ľudia podporujú medzi sebou recykláciu. Hlavné heslá tejto akcie sú: Podaruj, vymeň, recykluj a urob radosť! My sme sa na škole zamerali na detskú „Zónu bez peňazí“. Žiakov a rodičov sme vyzvali, aby v priebehu 18. až 22. novembra 2019 priniesli do školy hračky, knižky, hry, puzzle, CD a iné rôzne drobnosti, ktoré už nepotrebujú, ale môžu urobiť radosť iným deťom. Žiaci, ktorí sa do akcie zapojili, si mohli vybrať z týchto vecí a tie tak dostali šancu na nový život. Táto akcia sa totiž nesie nielen v duchu pomoci, ale má dokonca aj ekologický rozmer. Hovorí: „Ak prestaneme riešiť peňažnú hodnotu vecí a začneme si pomáhať tak, že jeden druhému urobíme láskavosť, časom môžeme uspokojiť väčšinu svojich potrieb prostredníctvom vzájomnej pomoci a zároveň podporiť recyklovanie vecí, ktoré môžu ešte niekoľko rokov pokojne slúžiť.“

Samotná akcia prebehla práve v už spomínaný piatok v jedálni školy. Deti v sprievode p. učiteliek vošli do jedálne s doširoka otvorenými očkami a odchádzali z jedálne s novou hračkou, knižkou, hrou a samozrejme s úsmevom na tvári. Hračky, ktoré si nenašli nového majiteľa, sme odovzdali do Školského klubu, kde sa s nimi radi zahrajú. Pri pohľade na deti nás potešilo, že sme opätovne zorganizovali akciu, ktorá má svoj význam a ktorú sa oplatí organizovať každý rok. Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým rodičom a žiakom, ktorí  sa zapojili a spoločne sme ukázali, že vieme urobiť radosť človeku aj bez peňazí.

PaedDr. Hana Verešpejová

[ngg src=”galleries” ids=”1074″ display=”basic_thumbnail”]

obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button